Ενίοτε, έξω πάμε καλά. Τόσο καλά, που κάποιοι Ελληνες λαμβάνουν συγχαρητήριες επιστολές από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας…

Αναφέρομαι στην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία προχθές έλαβε θερμή επιστολή από τον Φρανσουά Ολάντ. Σε αυτήν ο νεοεκλεγείς γάλλος Πρόεδρος συγχαίρει την Αννυ Ποδηματά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην προώθηση του ζητήματος του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θυμίζω ότι η σχετική έκθεση της Ποδηματά υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 23 Μαΐου και άνοιξε τον δρόμο για να φτάσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου. Στην επιστολή, την οποία έχω στα χέρια μου, ο Ολάντ δηλώνει ότι βασίζεται στην υποστήριξή της και εκφράζει την εκτίμησή του στο πρόσωπό της. Θα σκάσει από τη ζήλεια του ο Τσίπρας. Ούτε ραντεβού έκλεισε με τον γάλλο Πρόεδρο ούτε επιστολή πήρε…

Αραβικά

Ψάρι έφαγαν χθες το μεσημέρι στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας οι 14 πρεσβευτές των αραβικών χωρών στην Αθήνα. Ηταν εκεί όλοι, πλην του πρεσβευτή της Συρίας, ο οποίος δεν προσκλήθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για αυτονόητους λόγους. Πληροφορούμαι ότι η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και γύρω από τις επενδύσεις. Για την ακρίβεια, αρκετοί ήταν οι πρεσβευτές που μίλησαν για το ενδιαφέρον των χωρών τους για επενδύσεις στην Ελλάδα και διαμαρτυρήθηκαν για τις αργές διαδικασίες. Μάλιστα, αναφέρθηκαν στον όρο red tape, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα γραφειοκρατικά εμπόδια. «Ελάτε εσείς και εγώ θα σας έχω μεταχείριση red carpet», δηλαδή «θα σας στρώσω το κόκκινο χαλί», απάντησε ο Αβραμόπουλος.

Διαφάνεια και γυμναστική

Στην κατεύθυνση του επανασχεδιασμού του προϋπολογισμού της Βουλής ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια προσανατολίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τουλάχιστον αυτό είπε χθες σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στο περιστύλιο της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην ιδέα κατάργησης των πρωινών συνεδριάσεων στην Ολομέλεια. Αυτό επειδή, όπως είπε, το ασυμβίβαστο έχει καταργηθεί και πολλοί βουλευτές έχουν πρωινές δουλειές. Οσο για τις ερωτήσεις που θα συζητούνται πλέον στις Επιτροπές της Βουλής, αυτές θα τις αξιολογεί μια υποεπιτροπή, η οποία θα κρίνει αν πρέπει να συζητηθεί μια ερώτηση ή όχι.

Για το θέμα του γυμναστηρίου μού λένε πως δεν ήταν ξεκάθαρος. Δηλαδή, είπε κάτι σε στυλ, «θέλω να δω πόσο κοστίζει», και υποστήριξε πως δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση. Οσο για το Κανάλι της Βουλής, δεν θέτει καν ζήτημα τερματισμού της λειτουργίας του. Το επιχείρημα του Μεϊμαράκη είναι ότι «ο κάθε βουλευτής στον νομό του πρέπει να εμφανίζεται»…

Πάντως, αναγνώστης μου με γνώση των κοινοβουλευτικών πραγμάτων με ενημερώνει ότι το γυμναστήριο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως, άρα δεν τίθεται θέμα εξοικονόμησης ενοικίου, ενώ τα χρήματα για τον εξοπλισμό έχουν δαπανηθεί ήδη και δεν θα αποσβεστούν αν τα μηχανήματα πωληθούν. Το πρόβλημα, μου λέει, είναι αλλού. «Το Γυμναστήριο λειτουργεί ως λόμπι. Δεν δέχεται εγγραφή ούτε καν από αποσπασμένους υπαλλήλους στη Βουλή ή τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών. Είναι μόνο προσβάσιμο σε βουλευτές, πρώην βουλευτές και μόνιμους υπαλλήλους», μου γράφει, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό αν ανοίξει στον κόσμο έναντι αντιτίμου. Ωραία ιδέα, αν και δεν μου πέφτει λόγος.