Ανταρσία εν πλω εκδηλώθηκε σε αλιευτικό σκάφος που κινούνταν νότια της Γαύδου τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Το μισό πλήρωμα (δύο Αιγύπτιοι και ένας Τυνήσιος) με την απειλή όπλου υποχρέωσε το άλλο μισό (τρεις Ιταλούς) να επιβιβαστούν σε σωσίβιες λέμβους και πήρε το σκάφος φεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι τρεις ιταλοί ναυτικοί του σκάφους «Fatima» με κινητό τηλέφωνο ειδοποίησαν τις ιταλικές αρχές που με τη σειρά τους ζήτησαν τη βοήθεια των ελληνικών λιμενικών αρχών, αφού οι σωσίβιες λέμβοι βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πράγματι, το Λιμενικό εντόπισε τους τρεις ναυτικούς, τους περισυνέλεξε και τους οδήγησε αρχικά για ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας της Καντάνου και στη συνέχεια στο Λιμεναρχείο Χανίων.

Οπως είπαν στους Λιμενικούς, τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος – οι δύο Αιγύπτιοι και ο ένας Τυνήσιος – με την απειλή όπλου τούς ανάγκασαν να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους, ενώ στο αλιευτικό κράτησαν άλλον έναν Ιταλό, από τους τέσσερις που επέβαιναν στο σκάφος.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι των Συρακουσών στη Δυτική Σικελία στις 10 Ιουλίου. Στο πλευρό των ιταλών ναυτικών βρέθηκε και ο πρόξενος της Ιταλίας στην Κρήτη, ο οποίος και φροντίζει για τη διαδικασία της επιστροφής τους στη χώρα τους.