Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι η μεσημεριανή σιέστα δίνει χρόνια ζωής. Οι σύγχρονες επαγγελματικές υποχρεώσεις, ωστόσο, μόνο σε λίγους τυχερούς (διευθυντές κατά κανόνα) επιτρέπουν να πάρουν έναν υπνάκο το μεσημέρι. Αν όμως η πλειονότητα των εργαζομένων στερείται το προνόμιο αυτό, δεν πρέπει να χάσει και το δικαίωμα της μεσημεριανής διακοπής της εργασίας για φαγητό και ξεκούραση. Για λόγους και οικονομικούς και υγείας.
Βρετανική έρευνα απεφάνθη ότι οι υπάλληλοι γραφείου που λόγω φόρτου εργασίας ή αρρωστημένης αίσθησης του ανταγωνισμού αποφασίζουν να τσιμπήσουν ένα σάντουιτς μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους παρά να κάνουν διάλειμμα, είναι σαν να χαρίζουν στον εργοδότη τους 128 ώρες εργασίας (ή 16 ημέρες) ετησίως. Στους 1.000 μισθωτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, το 60% παραδέχθηκε ότι έχει καταργήσει την παύση για φαγητό, που κάποτε ήταν ωριαία, για να περιοριστεί θεσμικά στα 30 λεπτά και στην πράξη να συρρικνωθεί στα 22 λεπτά κατά μέσον όρο.
Γιατρός διαβεβαιώνει όμως στη βρετανική «Σαν» ότι η απουσία μιας ανάπαυλας για φαγητό και κουβέντα με συναδέλφους μειώνει την παραγωγικότητα του εργαζομένου και βλάπτει την υγεία του. Αλλωστε, έρευνα που δημοσίευσε η γαλλική «Φιγκαρό» έδειξε ότι οι κακές εργασιακές συνήθειες και το τσιμπολόγημα στο γραφείο αυξάνουν το βάρος των εργαζομένων. Το 15% των ερωτηθέντων από την CarreerBuilder.fr παραδέχθηκαν ότι από τότε που έπιασαν δουλειά γραφείου πάχυναν από 6 έως 11 κιλά. Συμπέρασμα: η πολλή και αδιάκοπη δουλειά «τρώει» και τον αφέντη και τον υπάλληλο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από