Το ατύχημα έχει γίνει. Και οι τραυματίες πρέπει να μεταφερθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα κοντινότερα νοσοκομεία. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Το eCall υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο άμεσης επέμβασης των σωστικών συνεργείων και σύμφωνα με την ΕΕ μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.
Το eCall θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2015. Εργο της νέας συσκευής είναι να ειδοποιεί αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Ακόμη και στην περίπτωση που ο οδηγός τραυματιστεί και δεν μπορεί ο ίδιος να ειδοποιήσει τις Αρχές, το eCall ειδοποιεί αυτόματα τα κέντρα ελέγχου της κυκλοφορίας με στόχο να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διάσωση των τραυματιών.
Σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΕ το eCall μπορεί να μειώσει κατά 50% στο εθνικό δίκτυο και κατά 40% στο αστικό δίκτυο τον χρόνο που χρειάζονται οι υπηρεσίες άμεσης επέμβασης, όπως τα ασθενοφόρα, για να φτάσουν στον τόπο ενός ατυχήματος.
Σήμερα, μόνο το 0,4% των αυτοκινήτων που παράγονται φέρουν το συγκεκριμένο σύστημα. Εως το 2015 το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα. Επίσης, μελετάται να γίνει χρήση του συγκεκριμένου συστήματος στα λεωφορεία, τις μοτοσικλέτες και τα φορτηγά.
Πώς λειτουργεί; Μόλις γίνει η σύγκρουση του οχήματος το σύστημα καλεί τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, το 112. Οι υπεύθυνοι διάσωσης ενημερώνονται για το ακριβές στίγμα του ατυχήματος. Η ενεργοποίηση μιας κλήσης eCall μπορεί να γίνει και χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού, στην περίπτωση που ο οδηγός δεν χάσει τις αισθήσεις του. Χάρη στη μείωση του χρόνου απόκρισης, εξαιτίας της χρήσης του eCall, το «θαυματουργό» σύστημα αναμένεται να σώσει έως και 2.500 ζωές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ποσοστά των σοβαρών τραυματιών κατά δεκάδες χιλιάδες.
Το eCall θα βοηθήσει επίσης στην ταχύτερη θεραπεία των τραυματιών, δίνοντας έτσι στα θύματα ενός ατυχήματος μεγαλύτερες προοπτικές ίασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από