Στη σημερινή κλήρωση του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, αν γινόταν να εμφανιστούν όλοι οι προπονητές των ομάδων που θα λάβουν μέρος, ασφαλώς και θα συνέβαινε κάτι πρωτοφανές.

Οι 14 από τους 16 θα μιλούσαν ελληνικά! Κάτι που ελάχιστες φορές έχει παρατηρηθεί στο ποδόσφαιρό μας.

Η κρίση και η οικονομική στενότητα των ομάδων έφερε το εξής αποτέλεσμα: στους πάγκους κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο και τα στοιχήματα των προέδρων είναι πολλά. Ο Βλάχος στην ΑΕΚ, ο Κατσαβάκης στον Αρη, ο Τσιώλης στην Τρίπολη, ο Χάβος στη Βέροια, ο Μάντζιος στην Κέρκυρα, ο Παράσχος στον Λεβαδειακό, ο Αναστόπουλος (κατά τα φαινόμενα) στον ΟΦΗ, ο Παντελίδης στον Λεβαδειακό, ο Ελευθερόπουλος στον Πανιώνιο, ο Δώνης στον ΠΑΟΚ, ο Ουζουνίδης στην Ξάνθη, ο Χριστόπουλος στον ΠΑΣ και ο Χατζηνικολάου στον Πλατανιά. Μαζί σε αυτούς, ο Μπάγιεβιτς στο Περιστέρι και αλλοδαποί είναι μόνον οι Ζαρντίμ (Ολυμπιακός) και Φερέιρα (Παναθηναϊκός).

Ηταν για κάποιες ΠΑΕ επιλογή ανάγκης. Το κασέ των Ελλήνων έπεσε, όπως συμβαίνει παντού. Ετσι, επειδή κανένας δεν ήθελε να μπει στο ταμείο ανεργίας και όλοι ζητούσαν το μεροκάματο, αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν με χαμηλότερες αποδοχές. Επιπρόσθετα, οι ξένοι το σκέφτονται δύο και τρεις φορές να πάνε σε ομάδες με άθλια οικονομικά και να μπλέξουν σε μια περιπέτεια με αβέβαιη τη συνέχεια της καριέρας τους.

Ανάλογο σκηνικό θα δούμε και στο μπάσκετ, όπου όπως δείχνουν τα πράγματα, το χρώμα σε όλους τους πάγκους θα είναι ελληνικό. Χωρίς εξαιρέσεις.

Φυσικά, έχουμε να κάνουμε με στοίχημα για όσους δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε δύσκολες στιγμές, ή για αυτούς που κάνουν μια νέα αρχή. Διότι αν βελτιωθούν τα πράγματα, στην πιάτσα θα μείνουν οι καλύτεροι και όσοι ξεχωρίσουν ή πείσουν για την αξία τους.

Αυτό το πρωτάθλημα θα είναι άκρως ελληνικό. Οι Νέοι έδειξαν «πού πάει το εγχώριο ποδόσφαιρο». Μια ματιά στον προπονητή πείθει για τη μεγάλη στροφή. Παίκτες και τεχνικοί βρίσκονται μπροστά σε μια σημαντική ευκαιρία.