Πάγος από Λινκ

Εν μέσω καύσωνα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δέχθηκε χθες την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Επικρατείας του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Λινκ. Το κλίμα της συνάντησης ήταν… συμπαθητικό, ωστόσο ο κ. Λινκ εξέφρασε την επίσημη θέση της Γερμανίας: πάγος στα σενάρια επιμήκυνσης μέχρι την έκθεση της τρόικας και μετά το συζητάμε.

«Δεν βλέπω με θετικό μάτι την επιμήκυνση, αν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία του εφετινού προϋπολογισμού», είπε ο κ. Λινκ και ο κ. Στουρνάρας έκλεισε αμέσως το air condition προκειμένου να αρχίσει την προσπάθειά του να εξοικονομήσει τα 11,5 δισ. ευρώ. Αλλωστε η ατμόσφαιρα είχε ήδη ψυχρανθεί.

Κουλουράκια

Τι κέρασαν τον γερμανό επισκέπτη; Τα προβλεπόμενα και τίποτα παραπάνω. Δηλαδή κουλουράκια αξίας 8 ευρώ από το ζαχαροπλαστείο Αριστοκρατικόν. Ο κανονισμός δεν προβλέπει καφέ που θα συνοδεύει τα βουτήματα. Αλλά οι συνεργάτιδες του κ. Στουρνάρα έχουν οργανωθεί με ειδικές μηχανές και ψήνουν όλους τους καφέδες: γαλλικό, εσπρέσο, ακόμη και φραπέ. Χάρη στην ετοιμότητά τους ο κ. Λινκ γλίτωσε τα κουλουράκια σκέτα.

Αυξήσεις ή δάνειο

«Δεν γίνεται κάθε φορά που η ΔΕΗ έχει πρόβλημα ρευστότητας είτε να αυξάνει τα τιμολόγιά της είτε να δανείζεται. Πρέπει να αποκλείσουμε πρώτα όλες τις άλλες δυνατότητες, δηλαδή την αποφορολόγηση του λογαριασμού από κάθε λογής τέλη και φόρους». Με τα λόγια αυτά περιγράφουν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον προβληματισμό για το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ και τον στόχο που έχει τεθεί να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί από τέλη και φόρους.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος έχουν ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση πάνω στο θέμα, και ειδικότερα ως προς το πόσο εφικτό είναι να μειωθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων της ηλεκτροπαραγωγής.

Πάντως, αν και στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένουν ότι δεν είναι στην πρόθεσή τους να δεχτούν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, δεν αποκλείουν αυξήσεις του τέλους ΑΠΕ.

Φυγείν αδύνατον

Πρώτη εργάσιμη ημέρα χθες εκτός υπουργείου Οικονομικών για τον Ηλία Πλασκοβίτη, ο οποίος παρέδωσε την Παρασκευή την… ηλεκτρική καρέκλα του γενικού γραμματέα στον Γιώργο Μέργο (άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιώργου Αλογοσκούφη στο ίδιο πόστο).

Κι ενώ θα ανέμενε κανείς ότι ο κ. Πλασκοβίτης θα αποζητούσε τη φυγή, συνεργάτης της στήλης τον εντόπισε χθες το μεσημέρι σε κεντρικό εστιατόριο με συνδαιτυμόνα τον Μπομπ Τράα, τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Τρόικα φυγείν αδύνατον!

Νύφη η Αγροτική

Παλιό αλλά καλό και εξακριβωμένο. Επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών επενδυτικό fund από το εξωτερικό υπέβαλε πρόταση για την Αγροτική Τράπεζα.

Στην αρχή έσκασαν χαμόγελα για την αναπάντεχη αυτή τύχη, αλλά στη συνέχεια προέκυψε ότι το fund ήταν από τους λεγόμενους «γύπες» των αγορών. Τα στελέχη του δεν έκρυψαν ότι θέλουν να αγοράσουν την τράπεζα για να τη σπάσουν σε υγιή κομμάτια και να την πωλήσουν, χωρίς βεβαίως να εγγυώνται τίποτα για στρατηγική ανάπτυξη και στήριξη της υπαίθρου.

Στο υπουργείο, όπως ήταν φυσικό, διέκοψαν αμέσως κάθε συζήτηση μαζί τους. Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε διαχωρισμό της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Αλλάζουν οι καιροί, ωριμάζουν τα πράγματα.