Μόνο η κυβέρνηση, είπε ο κ.Τσίπρας, κάνει ότι δεν βλέπει τη «ρίζα του δημοσιονομικού κακού», «γιατί είναι ο αβανταδόρος του μόνου κυρίαρχου λόμπι στην Ελλάδα, του λόμπι της φοροδιαφυγής».

Με αφορμή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τον προσδιορισμό των επικείμενων μέτρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η επιπλέον λιτότητα, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, η εξίσωση δεν έχει λύση και σημαίνει ότι στο τέλος της επόμενης διετίας, αν η τρικομματική κυβέρνηση συναινέσει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, τότε η εξασθενημένη και χρεοκοπημένη Ελλάδα θα αναγκαστεί οικειοθελώς και παρακαλώντας να βγει από την Ευρωζώνη».

Εκτίμησε δε ότι όντως θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση και πως θα το παρουσιάσει σαν μεγάλη επιτυχία, όπως έκανε με το 'κούρεμα', καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτή η κυβέρνηση εκφωνεί τα συμφέροντα των δανειστών ως δήθεν διεθνείς στόχους».

Ειδικότερα, είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκποιήσει ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο από τα προηγούμενα κύματα ιδιωτικοποιήσεων: «Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με θέα - το παραλιακό μέτωπο της Αττικής από το Φάληρο έως το Σούνιο», ανέφερε και υπογράμμισε ότι «στην ουσία «πωλείται η Ελλάς» στους δανειστές της».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «με τη μεθοδικότητα της Θάτσερ», να κάμψει τις αντιστάσεις και πως «δημαγωγεί κατά συνδικαλιστών για να χτυπήσει τον συνδικαλισμό».

Όσον αφορά τα μέτρα για την επόμενη διετία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα εστιαστούν στις περικοπές των δημόσιων δαπανών και ειδικότερα των προνοιακών επιδομάτων, των ήδη μειωμένων μισθών και των συντάξεων, της φαρμακευτικής δαπάνης, της δημόσιας δαπάνης για την παιδεία και άλλων
κοινωνικών δαπανών.

Απέναντι σε αυτά, υπογράμμισε τη λύση, να προχωρήσει άμεσα, μία «προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση με αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ελάφρυνση της φορολογίας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν φόρο στην Ελλάδα και οι πλούσιοι και έτσι να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική και στη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε καμία προσδοκία ούτε από τους πρώην συντρόφους μας της ΔΗΜΑΡ, που έχουν φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζουν το μνημονιακό πρόγραμμα της συγκυβέρνησης 'προοδευτικό'».

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο είπε ότι η πολιτική συμπεριφορά της ΔΗΜΑΡ έχει ξεπεράσει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι το «αριστερό άλλοθι» της συγκυβέρνησης: «Αριστερό, είναι πλέον σαφές ότι δεν είναι. 'Άλλοθι, είναι μάλλον η συγκυβέρνηση για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην εξουσία». Επιπλέον, είπε ότι η ΔΗΜΑΡ, κατά την τελευταία επίσκεψη του προέδρου της Φώτη Κουβέλη στις Βρυξέλλες, επέλεξε συμμάχους στην Ευρώπη, καθώς προτίμησε να συναντήσει
εκπροσώπους των σοσιαλδημοκρατών.

Συνδέοντας την επάνοδο της τρόικας στη χώρα μας στις 24 Ιουλίου, με την επέτειο της πτώσης της χούντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η τρόικα έρχεται «για να μας δώσει τη δυνατότητα να διαλέξουμε το σκοινί, για να κρεμαστούμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από