Η Εύα Ράουζινγκ ήταν πάμπλουτη και έζησε τη ζωή στα άκρα. Φαίνεται ωστόσο ότι υπήρχε ένα κενό που τα ναρκωτικά και τα πάρτι δεν κατάφεραν ποτέ να καλύψουν. Ποιοι ήταν άραγε οι δαίμονες που βασάνιζαν την Εύα και τον Χανς Κρίστιαν Ράουζινγκ τις τελευταίες ημέρες προτού εκείνη χάσει τη ζωή της και εκείνος συλληφθεί; Μπορεί να αποκαλυφθούν μόνον αφού ο Χανς Κρίστιαν πάρει εξιτήριο από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο βρίσκεται για θεραπεία και μιλήσει για το τραγικό τέλος της συζύγου του.

«Οι πλούσιοι είναι διαφορετικοί» όπως είχε παρατηρήσει ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ αφού πέρασε μια ζωή μελετώντας τους από κοντά. «Κατέχουν και απολαμβάνουν από νωρίς, και αυτό κάτι τους κάνει, τους κάνει μαλθακούς». Φυσικά καθένας μπορεί να γίνει τοξικομανής, αλλά αυτοί που έχουν γεννηθεί με ένα ασημένιο κουτάλι για να ζεσταίνουν την ηρωίνη τους, είναι διαφορετικοί. Δεν έχουν ανάγκη να κρατήσουν μια δουλειά ή να προσαρμοστούν σε μια ρουτίνα και ο πλούτος τούς επιτρέπει να συντηρούν τον εθισμό τους όταν οι λιγότερο προνομιούχοι είτε έχουν πεθάνει είτε τον έχουν ξεπεράσει.

Μια ένδειξη της ζοφερής πραγματικότητας που κρυβόταν πίσω από τους τοίχους του μεγάρου της Εύας και του Χανς Κρίστιαν Ράουζινγκ στην αριστοκρατική περιοχή Μπελγκράβια του Λονδίνου, είχε φανεί όταν ένας φωτογράφος τούς είχε φωτογραφίσει πριν από μόλις δύο μήνες. Εκείνη φαίνεται αδυνατισμένη, κουρασμένη και χαμένη – καμιά σχέση με τις φωτογραφίες της που τη δείχνουν να ακτινοβολεί σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις πριν από μερικά χρόνια. Εκείνος, ο οποίος ήταν παλιά μια ψηλή και ευσταλής φιγούρα, στη φωτογραφία αυτή είναι σκυφτός, το πρόσωπό του είναι γκρίζο όσο και τα μαλλιά του που ξέφευγαν κάτω από το καπέλο του μπέιζμπολ. Φοράει ένα σακάκι πάνω από μια μπλούζα πόλο και έχει έκφραση βλακώδη.

Ενας φίλος του ζευγαριού είπε πως ζούσαν ουσιαστικά μόνο σε δύο από τα δεκάδες δωμάτια αυτού του μεγάρου των 19 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έμεναν αχρησιμοποίητα και σε πολύ κακή κατάσταση. «Δεν θα το πίστευες ότι είναι δισεκατομμυριούχοι», είπε στην «Ντέιλι Μέιλ». «Δεν μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους ούτε το σπίτι τους εξαιτίας των ναρκωτικών. Είναι πραγματικά πολύ θλιβερό». Η Αστυνομία υποψιάζεται ότι ο θάνατος της 48χρονης Εύας οφείλεται σε υπερβολική δόση και πως ο 49χρονος Χανς Κρίστιαν μπορεί να έζησε ώς και τέσσερις ημέρες με το πτώμα της συζύγου του, μέχρι να το ανακαλύψει η Αστυνομία. «Το όνομα Ράουζινγκ δεν είναι πολύ γνωστό, όμως αντιπροσωπεύει ανυπολόγιστο πλούτο και τη δυνατότητα να αγοράζεις τα πάντα», λέει στον Ντάμιαν Ουίτγουορθ των «Τάιμς» του Λονδίνου ένας πρώην τοξικομανής που είχε γνωρίσει το ζευγάρι. «Ωστόσο ο θάνατος της Εύας δείχνει πως υπάρχουν μερικά πράγματα που ο πλούτος απλώς δεν μπορεί να αγοράσει».

Οι Ράουζινγκ γνώριζαν πολύ καλά τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα ναρκωτικά. Ανάμεσα στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστήριζαν ήταν η Mentor UK, η οργάνωση για την πρόληψη της κατάχρησης ναρκωτικών. Ο πρώην τοξικομανής περιέγραψε το ζευγάρι ως «αξιαγάπητους ανθρώπους χωρίς σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία και με πραγματική επιθυμία να βοηθήσουν αυτούς που βασανίζονταν με τον ίδιο τρόπο με εκείνους. Ομως δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους…».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ…». Οι τελευταίες φωτογραφίες δεν ήταν φυσικά η πρώτη ένδειξη ότι οι Ράουζινγκ έδιναν σχεδόν σίγουρα μάχη με τα ναρκωτικά. Το 2006, στον λογαριασμό της στο Myspace, η Εύα έγραψε: «Πολλά προβλήματα, ξέρω τι χρειάζεται να κάνω, αλλά φαίνεται πως δεν μπορώ να το κάνω. Παρακαλώ στείλτε μου λίγη ενέργεια, κίνητρα, καλές δονήσεις, οτιδήποτε! Κάποια μέρα θα τα περάσω σε κάποιον άλλο. Τα ξαναλέμε». Δύο χρόνια αργότερα, στην πρεσβεία των ΗΠΑ, σταμάτησαν την Εύα (η οποία έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, κόρη ενός στελέχους της Pepsi) όταν διαπιστώθηκε πως είχε στο τσαντάκι της ναρκωτικά. Ο Χανς συνελήφθη επίσης όταν έρευνα στην κατοικία τους αποκάλυψε κρακ, ηρωίνη και κοκαΐνη. Ωστόσο απέφυγαν τη δίκη και υποσχέθηκαν να ζητήσουν βοήθεια. Η Εύα εμφανίστηκε στο κατώφλι του σπιτιού τους και είπε στους δημοσιογράφους: «Εκανα ένα σοβαρό λάθος για το οποίο λυπάμαι πάρα πολύ. Θεωρώ πως στην πορεία της ζωής μου έκανα μια λάθος στροφή».

Το ζευγάρι αναζήτησε θεραπεία, αλλά φαίνεται πως στάθηκε αδύνατο να αλλάξει κατεύθυνση. «Οταν συνελήφθησαν, κάποιος προέβλεψε ότι η Εύα μέσα σε δύο χρόνια είτε θα είναι καλά είτε θα είναι νεκρή. Είναι τραγικό το ότι έπεσε έξω λίγο μόνο χρονικά», λέει ο πρώην τοξικομανής, ο οποίος πιστεύει πως ο πλούτος μπορεί να είναι εχθρός για έναν εθισμένο. «Στα 25 χρόνια της εμπειρίας μου, μετρώ στα δάχτυλα του ενός χεριού τους εθισμένους που καθάρισαν από τα ναρκωτικά ενώ εξακολουθούσαν να έχουν χρήματα. Συνήθως τα εξευτελιστικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να βρεις ναρκωτικά όταν έχουν εξαντληθεί τα χρήματα, είναι αυτά που σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις πως πρέπει να κάνεις κάτι. Αν το μόνο που έχεις να κάνεις όταν χρειάζεσαι μια δόση είναι να ξαφρίσεις λίγο έναν απεριόριστο σωρό μετρητών, τότε το πιθανότερο είναι πως η ημέρα αυτή θα πάει πιο μακριά στο μέλλον• πιθανόν υπερβολικά μακριά, όπως στην περίπτωση της Εύας».