Βοήθεια προς τη χώρα μας υποσχέθηκε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν προκειμένου να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τους μικρομεσαίους και τα μεγάλα έργα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ δεσμεύθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αρθεί η διστακτικότητα της ΕΤΕπ να συνεισφέρει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τόνισε μάλιστα ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους επικεφαλής της ΕΤΕπ. Ερωτηθείς για ποιο λόγο η τράπεζα δείχνει διστακτικότητα, απάντησε ότι λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα και πρέπει να τηρεί τους κανόνες της αγοράς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι όσον αφορά τους μεγάλους οδικούς άξονες η κυβέρνηση ευελπιστεί να πετύχει μια πρώτη συμφωνία με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες έως τον Σεπτέμβριο, ενώ στόχος είναι να έχει επιτευχθεί οριστική λύση έως το τέλος του έτους.

Παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους τέσσερις μήνες λόγω των εκλογών, ο ευρωπαίος επίτροπος για πρώτη φορά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα (41% σε επίπεδο πληρωμών έναντι 37,5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απορρόφησης). Στόχος για το 2012 είναι η απορρόφηση κονδυλίων συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ακόμη ότι θα προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αλλά και την άρση των εμποδίων, όπως για παράδειγμα το καθεστώς των απαλλοτριώσεων. Αναφορά έγινε και στα 181 έργα προτεραιότητας ύψους 11,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 15 έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ πάνω από 100 έργα προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος.