Η κλεψύδρα γύρισε. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και δεν είναι σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται έως τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, οπότε πιάνει και πάλι δουλειά η τρόικα στην Αθήνα, να έχει κλείσει αφενός τον κατάλογο των μέτρων που θα οδηγήσουν σε περικοπές δαπανών 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, αφετέρου να έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της μαύρης τρύπας του εφετινού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για δύο στοιχήματα που φαντάζουν βουνό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ματίας Μορς από την Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα διαρκέσει από τις 24 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου καθώς στη συνέχεια η τρόικα θα πάει… διακοπές. Αν σε αυτό το διάστημα δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν παρουσιαστούν τα μέτρα, τότε η τρόικα θα χρειαστεί να επανέλθει τον Σεπτέμβριο. Οσο αργεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο καθυστερεί η έκθεση της τρόικας αλλά και η επόμενη δόση, καθώς έχει καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους ότι «χωρίς θετική έκθεση ξεχάστε τις δόσεις».

«Μέσα σε 15 ημέρες πρέπει να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες με την τρόικα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Σεπτέμβριο», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας παράλληλα τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρέθηκε στις 4 Ιουλίου με το ταμείο του Δημοσίου στο απόλυτο μηδέν. Στη συνέχεια, ευτυχώς, όπως σημείωνε το ίδιο στέλεχος, υπήρξαν κάποιες εισροές από φορολογικά έσοδα (από τις δαπάνες πληρώνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες), αλλά σε κάθε περίπτωση για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στις 24 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να βάλει χέρι στα 3 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε αυτό το σκηνικό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί σε πρώτη φάση να εξασφαλίσει έως το τέλος του έτους πόρους 3 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012, την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου και την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ είτε από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είτε από τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί στην τρόικα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και γι’ αυτό έχει προσδιορίσει ισοδύναμα μέτρα που αφορούν περικοπές λειτουργικών δαπανών και επιχορηγήσεων σε ποσοστό από 10% έως και 20%.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 7,5 ΔΙΣ. Στο μέτωπο των 11,5 δισ. ευρώ, το μοναδικό δεδομένο μέχρι σήμερα είναι η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην οποία αποτυπώνονται προτάσεις περικοπών δαπανών ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις εκτείνονται από την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στο ύψος των 2.400 ευρώ, μέσω του οποίου θα υπήρχαν εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ, έως την καταβολή του 50% των αποδοχών των κληρικών από το Δημόσιο και του υπολοίπου 50% από την Εκκλησία με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.

Καμία από τις προτάσεις δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή και ο πρώτος κατάλογος υποψήφιων μέτρων αναμένεται να τεθεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την ερχόμενη Τετάρτη. Τη Δευτέρα άλλωστε έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το σύνολο σχεδόν των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια κάθε υπουργείο να παρουσιάσει την Τετάρτη συγκεκριμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης δαπανών.

Χθες, πάντως, σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με 40 διευθυντές υπουργείων δόθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα πως, αν οι υπουργοί δεν αποφασίσουν εγκαίρως πού μπορούν να βάλουν το μαχαίρι των περικοπών, τις αποφάσεις θα τις λάβει το υπουργείο Οικονομικών.