Πρωτοβουλίες έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο ώς το 2020 τόκοι ύψους 4 δισ. ευρώ από τα παλαιά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που δεν κουρεύτηκαν στο πλαίσιο του PSI. Από το συνολικό ποσό των 4 δισ. τα 570 εκατ. ευρώ είναι προγραμματισμένο να επιστραφούν εντός του 2012, γεγονός που θα δώσει ανάσα στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, έχουν ανακύψει δύο σοβαρά προβλήματα που καθυστερούν τις διαδικασίες: το πρώτο αφορά στη λογιστική μεταχείριση του ποσού και συγκεκριμένα εάν οι επιστροφές των τόκων πρέπει να εγγραφούν στο 2012 ή σε παρελθούσες χρήσεις και εάν πρέπει να διαγράψουν ισόποσα το χρέος ή να αποτελέσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων. Το δεύτερο είναι ότι τα 300 εκατ. από τα 570 εκατ. ευρώ αφορούν σε τόκους που πρέπει να επιστρέψει η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκφράσει την βούληση να το πράξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους θα αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα στις επόμενες ημέρες για την ανάκτηση των 300 εκατ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ ήδη έχει τεθεί στην τρόικα το θέμα της λογιστικής αντιμετώπισης των επιστρεφόμενων τόκων, πράγμα για το οποίο θα αποφασίσει μέσα στον Αύγουστο η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε συνεργασία με την Eurostat.

Εάν αντληθούν τα 570 εκατ. ευρώ και επιτραπεί η χρήση τους μέσα στο 2012 θα καλυφθεί περίπου το 1/5 της δημοσιονομικής προσαρμογής που ζητά για φέτος η τρόικα και θα καλυφθούν πιθανές αποκλίσεις. «Υπάρχουν σκέψεις και πρωτοβουλίες, γίνονται κινήσεις για την ανάκτηση των χρημάτων» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προσθέτει πως το θέμα θα ξεκαθαρίσει με την επιστροφή του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου.