Την έναρξη νέου εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, προκειμένου να χαραχτεί στρατηγικός σχεδιασμός και να εξασφαλιστούν συναινέσεις για τις αλλαγές αλλά και τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος που παρέστη χθες στη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ οι οποίοι του εξέθεσαν πλήθος προβλημάτων, ιδίως οικονομικών, που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, απάντησε στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν με το «σωσίβιο» της συναίνεσης. Είπε ότι θα αρχίσει ευρύς διάλογος όλων των φορέων της εκπαίδευσης μέσω του οποίου θα αναζητηθούν άμεσες και δραστικές λύσεις, ενώ ο ίδιος θα φροντίσει ώστε μέσα από τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων να επιλυθούν και τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας που του επισήμαναν οι πρόεδροι.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ – όπως και οι πρυτάνεις πριν από δύο ημέρες – έκαναν λόγο για κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας των Ιδρυμάτων από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που θα έχουν επιπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση κ.λπ.), αλλά και λόγω του αριθμητικά ανεπαρκούς εκπαιδευτικού προσωπικού. Δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το αναγκαστικό κούρεμα των ομολόγων τους. Ζήτησαν, τέλος, την άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ιδρυμάτων και πρότειναν την επαναφορά της βαθμολογικής βάσης του δέκα προκειμένου να δέχονται λιγότερους εισακτέους.

«Είναι απαραίτητο ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα να μειωθεί στους 120 ή λιγότερους. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με την επαναφορά της βάσης του δέκα στη συνολική επίδοση εισαγωγής. Επιπλέον, τα τμήματα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν φοιτητές με επίδοση μικρότερη του δέκα, αλλά σε κάθε περίπτωση υψηλότερη του οκτώ», αναφέρουν σε ένα από τα ψηφίσματα που επέδωσαν στον κ. Αρβανιτόπουλο.

Λένε «όχι» σε περικοπές. Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί, σε περίπτωση μείωσης των αποδοχών τους λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύλλογος καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία καλεί σε «εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα».

Επίσης η συνδικαλιστική ηγεσία τους (ΠΟΣΔΕΠ) σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «λόγω των χαμηλών αποδοχών των ελλήνων καθηγητών ΑΕΙ και των επαπειλούμενων νέων σημαντικών μειώσεων, αξιοσημείωτος αριθμός νεοεκλεγέντων ελλήνων επιστημόνων έχουν αποποιηθεί τον διορισμό τους στα Ιδρύματα της χώρας παραμένοντας στο εξωτερικό και σημαντικός αριθμός νέων, δυναμικών και διεθνώς ανταγωνιστικών ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών προγραμματίζουν τη μετανάστευσή τους, μη δυνάμενοι να αντεπεξέλθουν στα τρέχοντα αλλά και στα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα».

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας ότι «περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ακαδημαϊκών λειτουργών θα δημιουργήσει χιονοστιβάδα διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό».