Στη μείωση έως και 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου θα προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τη σημασία του εγχειρήματος υποδηλώνει η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι αναλαμβάνει προσωπικά την εποπτεία όλων των δράσεων και στο πλαίσιο αυτό θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή προς όλους τους υπουργούς προκειμένου να επισημάνει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και για την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τους καλεί παράλληλα να διευκολύνουν με κάθε μέσο την προώθηση των αλλαγών και να επιταχύνουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία έγινε με τη συμμετοχή και των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Διαβεβαίωσε επίσης για άλλη μία φορά ότι οι όποιες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπηρεσιών δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε απολύσεις, αλλά μόνον σε μετακινήσεις υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές που θα αναλάβουν την αξιολόγηση των υπηρεσιών ώστε έως το τέλος Αυγούστου να έχουν αρχίσει το έργο τους σε 11 υπουργεία. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το οποίο έχει προχωρήσει ήδη η αξιολόγηση και θα αποτελέσει πιλότο και για τα υπόλοιπα υπουργεία.

Στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχει πραγματοποιηθεί σε όλο το Δημόσιο η αξιολόγηση και να προχωρήσει η μείωση των οργανικών μονάδων, η οποία κατά τον κ. Μανιτάκη θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση από το σκέλος των λειτουργικών εξόδων που σήμερα απαιτούνται.