Γιατί αυτή η γενιά των εθνικών ομάδων έχει συνέχεια και συνέπεια. Μια ανθρώπινη αλυσίδα, ένα σύστημα (κατά βάση το 4-3-3) και ένας έλεγχος από τον προϊστάμενο, τον Σάντος.

«Είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει τα τελευταία χρόνια, αφορά όλες τις ομάδες και περιλαμβάνει το καλαντάρι των αγώνων όλων των εθνικών ομάδων», είπε από την Εσθονία ο Λεωνίδας Βόκολος. Οντως, όχι μόνο δεν υπήρχε αυτή η οργάνωση στο παρελθόν, αλλά το ξεψάχνισμα όλων των παικτών είναι πρωτοφανές.

– Εχουμε ατομική αξιολόγηση κάθε ποδοσφαιριστή.

– Ανάλυση όλων των αγώνων που δίνει.

– Συνολική εικόνα στις προπονήσεις κατά τη διάρκεια της κλήσης του σε οποιαδήποτε εθνική ομάδα.

– Παρουσία σε αγώνες και αλλαγές στον τομέα της τακτικής ή της απόδοσης μέσα στο 90λεπτο.

– Σχόλια των προπονητών.

– Γνώση για τις επιδόσεις σε όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Και βέβαια, ξεχωριστό φάκελο έχουν οι τερματοφύλακες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με τους παίκτες των ενωσιακών πρωταθλημάτων που ξεχωρίζουν, σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Αυτά στο αγωνιστικό κομμάτι, γιατί εξωαγωνιστικά δεδομένα δεν έχουν μπει ακόμη στο κομπιούτερ. Μόνο το ύψος, το βάρος, τα εργομετρικά τεστ είναι στον φάκελο κάθε ποδοσφαιριστή και ανά πάσα στιγμή ο Σάντος επεξεργάζεται τα στοιχεία που βρίσκει. Φυσικά, επικοινωνεί με όλους τους προπονητές, άρα και με τον Κώστα Τσάνα. Γιατί θέλει να γνωρίζει ποιους μπορεί να προωθήσει στην πρώτη ομάδα, ποιοι ήταν έτοιμοι να περάσουν το κατώφλι των ανδρών, όπως έκανε στο πρόσφατο Euro ο Φορτούνης.

Ωστόσο, η τωρινή ομάδα των Νέων (μετεξέλιξη της ομάδας Παίδων) έχει τον δικό της καημό και όλοι στην Ελλάδα θέλουν να περάσει στον τελικό του Euro της Κυριακής. Ο Τσάνας σκέφτεται πώς θα καλύψει το κενό τού (τιμωρημένου) Μαυρία και δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο τρικ. «Είμαστε πανευτυχείς με την πρόκρισή μας στα ημιτελικά. Δουλέψαμε σκληρά για να φτάσουμε εδώ και το γεγονός ότι οι κόποι μας ανταμείβονται μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Οι πανηγυρισμοί για την πρόκριση σταμάτησαν, τώρα βλέπουμε το ματς με τους Αγγλους. Οι ομάδες θα είναι επιφυλακτικές και όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Η απουσία του Μαυρία είναι σημαντική, αλλά η ομάδα στηρίζεται σε πολλούς παίκτες και θα αντεπεξέλθουμε», εξήγησε ο Κώστας Τσάνας και καμαρώνει γιατί οι ποδοσφαιριστές του ξεχωρίζουν (και) στις ατομικές κατηγορίες. Οπως οι σκόρερ Διαμαντάκος – Κατίδης (από τρία γκολ) και ο Γιαννιώτας με τις ασίστ (2). Η Εθνική θα βασιστεί και σήμερα στην επίθεσή της, που πετά σπίθες με οκτώ γκολ ενεργητικό. Οσον αφορά τους Αγγλους, η τοποθέτηση του τεχνικού της ομάδας, Νόελ Μπλέικ, ήταν η ακόλουθη: «Με εντυπωσίασε η ελληνική ομάδα στα ματς με Ισπανία και Πορτογαλία. Παίζει ελκυστικό, ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο και οι παίκτες εκπροσωπούν επάξια την Ελλάδα».