Πριν από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σε σύσκεψη κομματικών στελεχών που συγκάλεσε στην Ιπποκράτους, ανέπτυξε τις θέσεις του γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που είπε το περασμένο Σάββατο στην τρόικα, ότι δηλαδή «το πρόγραμμα δεν βγαίνει».
«Αν συνεχίσουμε έτσι, μη θέτοντας το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής θα τιναχτούν όλα στον αέρα. Πρέπει το θέμα να τεθεί εδώ και τώρα», είπε ο κ. Βενιζέλος στα στελέχη του επισημαίνοντας ότι οι απόψεις του δεν υποκρύπτουν τακτικισμούς και μικροκομματισμούς.
Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει λάθος δρόμο σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση και έθεσε ζήτημα αναθεώρησης της στρατηγικής της. Επίσης, κάλεσε τα στελέχη να στείλουν το μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τη συνοχή της κυβέρνησης και δεν την υπονομεύει.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι θα πρέπει η συμφωνία να τεθεί από την αρχή στο σύνολό της και όχι βήμα προς βήμα. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ύφεση και την αδυναμία φοροδότησης των πολιτών», είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να πηγαίνουμε πλέον με το μοντέλο "παίρνουμε μέτρα για να πάρουμε τις δόσεις"».
Οπως μάλιστα ειπώθηκε, «αν δεν δείξουμε ότι κάνουμε κάτι για να διαπραγματευτούμε θα υπερφαλαγγιστούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα είναι τραγικό». Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να τεθεί άμεσα το ζήτημα της ρευστότητας της αγοράς με την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου 6,5 δισ. ευρώ, αλλά και να ενεργοποιηθούν τα κοινοτικά ταμεία.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι η όποια συμφωνία για επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να επιτευχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών Ελλάδας και ΕΕ, ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει θέμα υπονόμευσής του καθώς το πρόβλημα βρίσκεται στις πολιτικές και όχι στα πρόσωπα. Στη δίωρη σύσκεψη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται να σχολίασε πως θα περάσουμε αρκετές τέτοιες φάσεις στην κυβέρνηση, άρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από