Στοίχημα 15 ημερών για φορολογικές δηλώσεις και έσοδα βάζει το υπουργείο Οικονομικών με την τελευταία, όπως λέει, παράταση που έδωσε χθες για την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων της Εφορίας αλλά και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών στα «ΝΕΑ», οι επόμενες 15 ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες του έτους για την επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων, καθώς σε αυτό το διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις εισπράξεις του κράτους από τους φόρους εισοδήματος αλλά και την ανταπόκριση περίπου 1.000.000 πολιτών με χρέη δισεκατομμυρίων στην Εφορία.

Αυτό διότι έως τα τέλη Ιουλίου έχουν τη δυνατότητα οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δόσεις και, το βασικότερο, να διαγραφεί σημαντικό μέρος ή και ολόκληρο το ποσό των προσαυξήσεων που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις των εφοριακών.

Ηδη, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έντονη αγωνία αν θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, καθώς το πρώτο εξάμηνο η μαύρη τρύπα ήταν περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περίπου 700 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το ίδιο διάστημα ήταν 1 δισ. ευρώ και για ολόκληρο το έτος 2 δισ. ευρώ.

Χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης υπέγραψε απόφαση, με την οποία δίνεται παράταση στον χρόνο ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως και 31 Ιουλίου. Ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την προαναφερόμενη καταληκτική ημερομηνία θα έχουν την ίδια μεταχείριση.

Μάλιστα ο κ. Μαυραγάνης ζητά από τους λογιστές και τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία να μεριμνήσουν τόσο για τη σωστή κατανομή του χρόνου υποβολής των δηλώσεων όσο και για την ενημέρωση των φορολογουμένων για τις επιπτώσεις της μη ή της εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων. Σημειώνει επίσης ότι παρά το γεγονός πως ήδη ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είναι υπερδιπλάσιος του περυσινού, τα συστήματα έχουν ανταποκριθεί πλήρως.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ. Από τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει πρόσθετους φόρους σε σύγκριση με πέρυσι περίπου 4 δισ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι μειώθηκε σημαντικά το αφορολόγητο όριο, καταργήθηκε η έκπτωση με αποδείξεις και αυξήθηκαν τα τεκμήρια διαβίωσης. Μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου εκτιμάται ότι περίπου 1.700.000 πολίτες θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο.

Με την ίδια απόφαση και ύστερα από αιτήματα φορολογουμένων που ζητούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά λόγω του ότι οι αποδοχές τους καταβάλλονται το τρίτο δεκαήμερο του μήνα, ορίστηκε η 31η Ιουλίου 2012 ως νέα καταληκτική ημερομηνία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έληγε κανονικά στις 16 Ιουλίου. Ακόμη, παρατείνεται και η υποβολή Ε9 έως 30 Νοεμβρίου 2012.

Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά στην ανταπόκριση των φορολογουμένων. Μάλιστα όπως αναφέρουν αρμοδίως, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και νέες οδηγίες στις εφορίες για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες ώστε να γίνει σαφές ότι όποιος δεν ενταχθεί στη ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ηδη αρκετές εφορίες έχουν στείλει ειδοποιητήρια σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που τους καλούν να προσέλθουν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.