Η 72χρονη αμερικανίδα δικηγόρος Λιν Στιούαρτ, διαγραμμένη σήμερα από τον δικηγορικό σύλλογο, μάχεται για την ελευθερία και τα δικαιώματα – όχι μόνο τα δικά της, αλλά και όλων των Αμερικανών. Βρίσκεται εδώ και 32 μήνες στη φυλακή του Κάρσγουελ, στο Τέξας, και στα τέλη Ιουνίου το Εφετείο επικύρωσε την αύξηση κατά δέκα χρόνια της αρχικής ποινής που της είχε επιβληθεί για συνωμοσία και υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Η Λιν Στιούαρτ είχε αφιερώσει τη ζωή της στους φτωχούς, στους μη προνομιούχους, στην κοινότητα των μαύρων και στη δικαιοσύνη. Οσοι δεν είχαν τα μέσα για να πληρώσουν τις υπηρεσίες δικηγόρου, μπορούσαν να χτυπήσουν την πόρτα της. Ομως η δικηγόρος αυτή έγινε αποδιοπομπαίος τράγος της αμερικανικής κυβέρνησης επειδή υπερασπίστηκε τον σεΐχη Ομαρ Αμπντούλ Ραχμάν, που καταδικάστηκε το 1995 με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ανατινάξει κτίρια στη Νέα Υόρκη. Η Στιούαρτ στοχοποιήθηκε επειδή παραβίασε διοικητικές οδηγίες και μετέφερε τις απόψεις του Ραχμάν στα μέσα ενημέρωσης. Είχε υποχρεωθεί να υπογράψει τους σχετικούς περιορισμούς για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον Ραχμάν, όμως οι περιορισμοί αυτοί δεν παύουν να είναι αντισυνταγματικοί. Πάντως η κυβέρνηση Κλίντον δεν είχε θεωρήσει τότε τη δικηγόρο τρομοκράτισσα ή προδότρια, εκτιμώντας ότι διέπραξε απλώς μια διοικητική παρατυπία.

Ομως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 η αμερικανική Δικαιοσύνη ενδιαφέρθηκε και πάλι για τη Στιούαρτ. Το 2002 συνελήφθη στο σπίτι της από το FBI και το βράδυ της σύλληψής της ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ βγήκε στην τηλεόραση για να δηλώσει πως η Λιν Στιούαρτ πρόδωσε το έθνος…

Η δικηγόρος καταδικάστηκε το 2005 και το 2006 της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 28 μηνών, καθώς ο δικαστής Τζον Κετλ απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης να της ρίξει 30 χρόνια. Ωστόσο οι Αρχές εξοργίστηκαν από τη σχετικά μικρή ποινή και τρία χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2009, το Εφετείο εκδικήθηκε: επικύρωσε την καταδίκη, ανακάλεσε την εγγύηση χάρη στην οποία η δικηγόρος παρέμενε ελεύθερη και έδωσε εντολή στον δικαστή Κετλ να επανεξετάσει την ποινή. Ο δικαστής συμμορφώθηκε και, οκτώ μήνες αργότερα, επέβαλε στη Στιούαρτ ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε στις 28 Ιουνίου. Η δικηγόρος πρέπει τώρα να εκτίσει άλλα επτάμισι χρόνια πριν μπορέσει να ξαναβρεί την ελευθερία της, όταν θα έχει πλέον κλείσει τα 80…

Η Λιν Στιούαρτ έχει γίνει ένα διπλό σύμβολο. Για την αμερικανική κυβέρνηση, συμβολίζει μια απειλή για το κύρος και την ασφάλεια των ΗΠΑ – γενικά για τα συμφέροντά τους. Για τους υποστηρικτές της, είναι μια ηρωίδα που δείχνει στην κυβέρνηση πως οι νόμοι εξακολουθούν να υπάρχουν και πως οι πολίτες δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για δικαιοσύνη, δικαιώματα και ελευθερίες.