Την ίδρυση σώματος «πολιτοφυλακής», τα μέλη του οποίου θα έχουν καρφιτσωμένη στο πέτο μια κονκάρδα ως διακριτικό και θα περιπολούν άοπλοι στις γειτονιές «για να καταγράφουν και να επισημαίνουν ύποπτα πρόσωπα», προτείνουν απόστρατοι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση της Ενωσης Αστυνομικών Εν Αποστρατεία υποβλήθηκε γραπτώς προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και σε αυτήν περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να στελεχωθούν οι ομάδες ασφαλείας.

H «πρωτοβουλία εθελοντισμού», όπως οι ίδιοι την ονομάζουν, έχει ενοχλήσει ανώτερους αξιωματικούς που υπηρετούν στο Σώμα, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία μέλη της Χρυσής Αυγής και «αγανακτισμένοι πολίτες» επιχειρούν να υποκαταστήσουν την αστυνομία στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Οι αντιδράσεις. Μεγαλύτερες αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η πρόταση των αποστράτων στις τάξεις των εν ενεργεία αστυνομικών, οι οποίοι μιλούν για «φαντάσματα από το παρελθόν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Εν Αποστρατεία κ. Σωτήρη Ζαχαράκη, πρόθεσή τους είναι να βοηθήσουν ανιδιοτελώς την Αστυνομία. «Στο εξωτερικό υπάρχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες με ομάδες εθελοντών της γειτονιάς. Διαθέτουμε την εμπειρία και μπορούμε να προστατεύσουμε τις αρχές από τη δράση ακραίων ομάδων που θέλουν να αντικαταστήσουν το αστυνομικό έργο» δήλωσε στα «ΝΕΑ».

Αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη σημειώνουν ότι μέλη της ένωσης αποστράτων φέρονται να διατηρούν φιλικές και πολιτικές σχέσεις με πρώην αστυνομικούς που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στο περίφημο «χουντογλέντι» στη Θέρμη, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, κατά το οποίο ένστολοι διασκέδαζαν με τραγούδια που υμνούσαν τη χούντα, ενώ υπέβαλαν σε «τελετή βάπτισης» έναν νεαρό Αλβανό. Οι εμπλεκόμενοι πάντως αθωώθηκαν και επέστρεψαν αργότερα στις υπηρεσίες τους.

Προ ημερών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας έστειλε μήνυμα προς τη Χρυσή Αυγή αναφορικά με την πρακτική της να υποκαθιστά το έργο της Αστυνομίας επισημαίνοντας: «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί την οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασης των σωμάτων ασφαλείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γιώργος Φεστερίδης δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ»: «Κάποιοι βλέπουν φαντάσματα του παρελθόντος. Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από περιθωριακές απόψεις. Το υπάρχον προσωπικό φέρει άριστα εις πέρας όσα ορίζει το Σύνταγμα για την ασφάλεια των πολιτών».