Εντολή περικοπών στέλνει το Μαξίμου στα υπουργεία με στόχο την περιστολή δαπανών και την περικοπή της σπατάλης, στο πλαίσιο του γενικότερου νοικοκυρέματος του κράτους. Το μήνυμα προς τους υπουργούς είναι σαφές: κόψτε ό,τι πραγματικά περισσεύει για να ενισχυθούν τα περίφημα «ισοδύναμα» μέτρα που αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση προκειμένου να περισώσει τουλάχιστον τους χαμηλόμισθους των ειδικών μισθολογίων.

Το μήνυμα δεν αποκλείεται να σταλεί και με τη μορφή επιστολής προς τους υπουργούς, ενώ το κάθε μέλος της κυβέρνησης θα κληθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο περικοπών για το υπουργείο και τους φορείς που εποπτεύει, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η στενή παρακολούθηση των προϋπολογισμών των υπουργείων και η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν σε ό,τι αφορά ειδικά την περιστολή των δαπανών αποτελούν βασική προτεραιότητα. Και υπενθυμίζουν την πρωθυπουργική προειδοποίηση στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο περί τακτικών εφόδων του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά στα υπουργεία – προειδοποίηση η οποία δεν έχει ακόμα γίνει πράξη εξαιτίας της πρόσφατης περιπέτειας της υγείας του Πρωθυπουργού.

Πάντως την ώρα που το Μαξίμου ετοιμάζει το δικό του «μπλοκάκι» παρακολούθησης εσόδων – εξόδων και επιχειρεί να βάλει φρένο στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων, αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό του η εκκρεμότητα καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι το θέμα θα κλείσει άμεσα και τονίζουν πως έχουν ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ οι αρμοδιότητες κάποιων υπουργείων, όπως π.χ. του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος έχει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα της ΕΡΤ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Ο τελευταίος αναλαμβάνει επίσης ΑΠΕ και τις δύο Γραμματείες, Τύπου και Επικοινωνίας.

ΣΤΟ ΥΓΕΙΑΣ. Εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει όμως στο υπουργείο Υγείας, στο οποίο εκτός του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου υπάρχει ο αναπληρωτής υπουργός αλλά και μια υφυπουργός. Μάλιστα, η τελευταία – προερχόμενη από τη Δημοκρατική Αριστερά -, Φωτεινή Σκοπούλη, χθες δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την καθυστέρηση, λέγοντας στη ΝΕΤ: «Είμαι εδώ τώρα γιατί δεν έχω να κάνω τίποτα στο υπουργείο»! Σύμφωνα με πληροφορίες, μήλον της Εριδος υπήρξαν οι αρμοδιότητες γύρω από τα φάρμακα και τον ΕΟΦ, τις οποίες ο υπουργός εισηγήθηκε να πάρει η κ. Σκοπούλη και όχι ο αναπληρωτής κ. Σαλμάς, γεγονός που δημιούργησε τεταμένη ατμόσφαιρα στο υπουργείο Υγείας.