Το πλαστικό μπουκαλάκι με το κόκκινο καπάκι είναι ο Ερρίκος Δ' της Γαλλίας. Το διπλανό με το μπλε καπάκι είναι ο Λουδοβίκος ΙΖ', που δεν στέφθηκε ποτέ βασιλιάς. Η Νταϊάν ντε Πουατιέ, η ερωμένη του Ερρίκου Β', κάθεται οκλαδόν σε ένα διαφανές μπουκάλι λίγο παραπέρα. Εκεί, κλειδωμένος σε δύο μαύρα ξύλινα ντουλάπια, είναι και ο Κάρολος Γ', ένας από τους Καρολίγγειους βασιλιάδες. Τα λείψανά τους είναι το πάθος - ίσως και η εμμονή - του Φιλίπ Σαρλιέ, του πιο διάσημου ιατροδικαστή της Γαλλίας.
Το πρωί, ο 34χρονος γιατρός και ανθρωπολόγος διεξάγει αυτοψίες στα πτώματα που στέλνονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Raymond Poincare. Το απόγευμα, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Descartes, στο Παρίσι και ενδιαμέσως μελετά τις ασθένειες και τις αιτίες θανάτου των πλουσίων και ισχυρών που έγραψαν την Ιστορία της Γαλλίας.
Για τα θέματα αυτά μιλάει όπως για τους ασθενείς του και υπερηφανεύεται για τις μεθόδους του, οι οποίες είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί στις ιατροδικαστικές υποθέσεις που χειρίζεται καθημερινά. «Είτε είναι η Ιωάννα της Λωρραίνης είτε ένα χέρι που βρήκε η Αστυνομία στον Σηκουάνα, είναι το ίδιο σημαντικό», τονίζει. Ο Σαρλιέ, ωστόσο, δεν περιορίζεται στα ντουλάπια του εργαστηρίου του. Γράφει επίσης βιβλία, πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και μιλάει σε ραδιοφωνικές εκπομπές με σκοπό να κάνει γνωστά τα ευρήματά του. Χάρις σε αυτά έχει κερδίσει τον τίτλο: Ιντιάνα Τζόουνς των νεκροταφείων. Φέτος μόνο έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία του, το πρώτο για τα μυστικά των μεγάλων εγκλημάτων της Ιστορίας και το δεύτερο για τις αρρώστιες και τους θανάτους που αναπαριστώνται στην πρωτόγονη τέχνη.
Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι μοιράζει το ενδιαφέρον του ανάμεσα στην επιστήμη και στη δημόσια περσόνα του. Εκείνος απαντά πως το κυνήγι της διασημότητας στηρίζεται μόνο σε καλές προθέσεις εκ μέρους του. «Θέλω να μοιραστώ όλα όσα γνωρίζω με όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Δεν είναι ερασιτεχνισμός αυτό που κάνω. Είναι πνευματική εκλαΐκευση», υποστηρίζει.

Ο ΡΙΧΑΡΔΟΣ. Τον περασμένο Μάιο άρχισε να δουλεύει πάνω σε στοιχεία που βρήκε στη στάχτη του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, η οποία φυλαγόταν στο Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ρουέν. Ο Ριχάρδος, ο βρετανός μονάρχης του 12ου αιώνα πέθανε στα 42 του από μολυσμένο βέλος κατά τη διάρκεια πολιορκίας γαλλικού κάστρου. Αυτό που ερευνά τώρα ο Σαρλιέ είναι το είδος του μικροβίου που τον σκότωσε και συνάμα αναζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους ταριχεύσεων εκείνη την περίοδο, οι οποίες πολύ συχνά γίνονταν από κουρείς και μαγείρους (ο Ριχάρδος ταριχεύτηκε με υδράργυρο). Ο Σαρλιέ όμως δεν κατάφερε να πάρει άδεια για να διενεργήσει γενετικές εξετάσεις.
Για πρώτη φορά, ο ιατροδικαστής έδειξε ενδιαφέρον για τα ιστορικά λείψανα όταν ήταν ακόμη παιδί, συγκεκριμένα όταν συμμετείχε στην αρχαιολογική έρευνα ενός μεροβιγγειανού νεκροταφείου κοντά στο Παρίσι, το οποίο χρονολογείται κάπου ανάμεσα στον 5ο και τον 8ο αι. Αγάπησε επίσης την αρχαιολογία από τον Ομηρο, τον οποίο του διάβαζαν λίγο πριν κοιμηθεί η μητέρα του και η αδελφή του.

ΠΛΑΣΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ. Από τότε έως σήμερα, χάρη στα ευρήματά του, έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο. Μία από αυτές ήταν το 2007, όταν ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας ανακάλυψε ότι τα οστά που επί χρόνια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρούσε πως ανήκαν στην Ιωάννα της Λωρραίνης ανήκαν στην πραγματικότητα σε μία γάτα και μία αιγυπτιακή μούμια. Εξίσου μεγάλο σάλο προκάλεσε μία δεύτερη ανακάλυψη δύο χρόνια αργότερα∙ ότι η Νταϊάν ντε Πουατιέ, με το πορσελάνινο δέρμα και τα μπλε μάτια που της χάρισαν τη φήμη της πιο όμορφης γυναίκας της Ευρώπης τον 16ο αιώνα, πιθανότατα να δηλητηριάστηκε μόνη της πίνοντας ένα ελιξίριο νεότητας.
Το μεγάλο όνειρο του Σαρλιέ είναι να αποκτήσει πρόσβαση στους μαζικούς τάφους των γάλλων ηγεμόνων, τα λείψανα των οποίων μεταφέρθηκαν από το μαυσωλείο της βασιλικής Σεν Ντενί σε μια απομονωμένη κρύπτη της εκκλησίας, η οποία παραμένει σφραγισμένη από το 1817.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από