Στέλεχος της λαϊκής Δεξιάς του κόμματος, ανήκε στους λοχαγούς της ΝΔ. Στήριξε τον Κώστα Καραμανλή για την ηγεσία του κόμματος και είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις κατά του Αντώνη Σαμαρά όταν εκείνος είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ, δημιουργώντας την Πολιτική Ανοιξη.

Οι σχέσεις του αχαιού πρώην υφυπουργού και του κ. Σαμαρά ήταν έκτοτε δύσκολες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέρασαν ακόμη μία φάση αναταραχής και πρόσφατα: λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού, ο Νίκος Νικολόπουλος φέρεται να μεσολάβησε στο ΣΔΟΕ προκειμένου να ρυθμιστεί ευνοϊκά υπόθεση επιχειρηματία με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Ο κ. Νικολόπουλος εντάχθηκε στη ΝΔ από νεαρή ηλικία και έχει διατελέσει πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας της ΟΝΝΕΔ. Το επόμενο βήμα του έγινε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς εξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 1986, στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας.

Στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου 1989 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία για να επανεκλεγεί και σε αυτές του 1990.

Είχε πρωτοστατήσει και στον «εμφύλιο» που είχε ξεσπάσει στη ΝΟΔΕ Αχαΐας μετά την αποχώρηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου από τη ΝΔ και τη συγκρότηση της ΔΗΑΝΑ, το ’89.

Τον Ιανουάριο του 1991, είχε κατηγορηθεί από πολλούς στην Πάτρα ως πολιτικός καθοδηγητής του Γιάννη Καλαμπόκα, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα κατά τη διάρκεια των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων.

ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Στη συνέχεια ο Ν. Νικολόπουλος είχε επενδύσει στον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, είχε κάνει αίσθηση η δήλωσή του το 1997 σε καφέ στα Ψηλά Αλώνια, όπου είχε εμφανιστεί με τον τότε βουλευτή Θεσσαλονίκης. «Αυτός είναι ο νέος αρχηγός» είπε, συστήνοντάς τον Κ. Καραμανλή στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στην Αχαΐα. Επτά χρόνια αργότερα, όμως, το κλίμα ανάμεσά τους άλλαξε καθώς υπουργοποιήθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος – εκλεγόταν τότε στην Αχαΐα – και ο Ν. Νικολόπουλος ένιωσε παραγκωνισμένος.

Διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία και δεν χάνει ευκαιρία να ψέλνει σε γάμους, βαφτίσια ή και κηδείες.

Μόλις ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επισημαίνοντας ότι «θα ξεκινήσει μια στενή συνεργασία του υπουργείου και της Αρχιεπισκοπής με στόχο την εξειδίκευση δράσεων για την προστασία των πολιτών από τη φτώχεια και την ανεργία».

Ο Ν. Νικολόπουλος έχει τέσσερα παιδιά και μαζί με τη σύζυγό του Τασία Μανωλοπούλου, δημοτική σύμβουλο στην Πάτρα, κατέχει 50 ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

Σύμφωνα με πολιτικούς φίλους του στην Πάτρα, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας μετά την παραίτησή του θα στοχεύσει ξανά στον δήμο.

Ο κ. Νικολόπουλος επιθυμεί να εκλεγεί Δήμαρχος Πατρέων, κάτι που είχε επιχειρήσει και το 1990 οπότε ηττήθηκε από τον Ανδρέα Καράβολα.

Οι πολιτικοί του φίλοι ανέφεραν ότι «τώρα με τις δάφνες του αντιμνημονιακού, ελπίζει να το πετύχει».