Πόλεμος ξέσπασε χθες για τις ιδιωτικοποιήσεις μία ημέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να απειλεί ακόμη και με μπλακάουτ στο ρεύμα αν ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση.

Ο κ. Νίκος Φωτόπουλος απείλησε με δυναμικές κινητοποιήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μπλακάουτ στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμματικών της δηλώσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνουν και τη ΔΕΗ. Είπε ότι ξεκινά αγώνας για να ενημερωθεί η κοινωνία για το τι πρόκειται να συμβεί αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Προανήγγειλε μάλιστα και απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς να αποκλείει ακόμα και διακοπές ρεύματος εν μέσω καλοκαιριού. «Σε έναν αγώνα χρησιμοποιούνται όλα τα νόμιμα όπλα και η απεργία είναι ένα νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο όπλο. Δεν είναι στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε τον λαό, για ό,τι θα συμβεί δεν θα φταίμε εμείς που είμαστε αμυνόμενοι» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ που ισχυρίστηκε ότι «εάν ο κ. Σαμαράς μας αποδείξει ότι οι καταναλωτές μετά την πώληση θα έχουν φθηνό ρεύμα ας γίνει η αποκρατικοποίηση σήμερα, αλλά δεν μπορούν και ούτε θα μπορέσουν να μας το αποδείξουν ποτέ».

«ΑΥΞΗΣΕΙΣ». Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Σπάρτακος που επισημαίνει ότι τα όσα δρομολογούνται θα σημάνουν αυτόματα αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση ΠΑΣΚΕ-ΓΕΝΟΠ η οποία κάνει λόγο για στοχοποίηση και συκοφάντηση σε βάρος των συνδικαλιστών, υποστηρίζοντας ότι «με τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση προσπάθησε με λόγια κενά περιεχομένου να εντυπωσιάσει, καλύπτοντας την αδυναμία της να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ενεργειακή αγορά. Αντί για υπεύθυνες πολιτικές προτάσεις παρακολουθήσαμε να στοχοποιείται και να συκοφαντείται η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για τις εργασιακές κατακτήσεις που βαπτίστηκαν πάρτι ανεύθυνων συντεχνιών και αποφεύγονται αναφορές για τα πραγματικά πάρτι πολιτικών για τις επιδοτήσεις επιχειρηματιών. Το «αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια» σε άλλα πρόσωπα και άλλη διεύθυνση να σταλεί ως μήνυμα και όχι στη ΓΕΝΟΠ και τους εργαζομένους».

Την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις. Χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Ανάπτυξης έκαναν σαφές πως η κυβέρνηση είναι όχι μόνο ανυποχώρητη στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά έριξε το γάντι στην Κουμουνδούρου σχετικά με τη στάση του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, «δεν περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον κ. Φωτόπουλο, άλλωστε αυτός τον υποκινεί». Και απευθυνόμενος πάλι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε ότι «βάζει το alter ego του, τον κ. Φωτόπουλο, να απειλήσει, εν μέσω καύσωνα, τον ελληνικό λαό με απεργίες και μπλακάουτ».

«ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ». Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Απαντώντας (Βήμα FM) στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους επενδύτες ότι θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά και εκείνους που θα υλοποιήσουν τις αποκρατικοποιήσεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξεταστικές επιτροπές, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και πως οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν. «Εγώ θα πολιτευτώ σαν να είναι η τελευταία μου θητεία. Επομένως, όλα αυτά με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Θα κάνω αυτό που νομίζω σωστό, με βάση τη συνείδησή μου και με βάση το συμφέρον της πατρίδας μου, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η επικοινωνιακή λογική και των δημοσίων σχέσεων δεν τον αφορούν, διότι όπως είπε η Ελλάδα δίνει μια μάχη με τον χρόνο και αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσει. Κάλεσε μάλιστα όλους να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα τονίζοντας παράλληλα ότι στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχει χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει σε εξέλιξη έξι αποκρατικοποιήσεις έως τώρα, όπως τα Kρατικά Λαχεία, το Ολυμπιακό Κέντρο, η ΔΕΠΑ, η Κασσιόπη, η Αφάντου, ενώ θα ακολουθήσουν έως το τέλος του χρόνου άλλες εννέα.

Η δήλωση Χατζηδάκη προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος στην ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για «θατσερική πολιτική». Οπως δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης «η θατσερικού τύπου επίθεση του κ. Σαμαρά και του κυβερνητικού εκπροσώπου στους εργαζομένους και στα συνδικάτα έχει ως μόνο στόχο το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού» και διαβεβαίωσε πως «η κοινωνία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς».

Πάντως η Κουμουνδούρου προτίμησε να αφήσει ασχολίαστα τα πυρά Κεδίκογλου. Δεν υπερασπίστηκε ούτε αποδοκίμασε τη στάση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. «Κοινό μυστικό» πάντως αποτελεί το γεγονός ότι η σχέση του Νίκου Φωτόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εδώ και πολύ καιρό στο στάδιο του έντονου φλερτ, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε «επίσημη σχέση».

«ΦΛΕΡΤ». Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός συνδικαλιστής της ΔΕΗ ήταν από τους λίγους εκπροσώπους μεγάλων συνδικαλιστικών φορέων που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα Τσίπρα στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ενώ είχε στα χέρια του τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ηταν τότε που η Κουμουνδούρου ενώ διαπίστωνε το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τα άλλα κόμματα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, δεν παρέδιδε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά διοργάνωνε και συζήτηση με φορείς. Δημοσίως, οι κ.κ. Τσίπρας και Φωτόπουλος συναντήθηκαν και πρόσφατα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου μέσα στις πρώτες του κινήσεις επέλεξε να επισκεφτεί τα γραφεία της ΔΕΗ. Ο κ. Φωτόπουλος ήταν εκεί τόσο στην υποδοχή όσο και στο κατευόδιο στις σκάλες του κτιρίου για να σφίξει θερμά το χέρι του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες φάνηκε να ανταποκρίνεται μάλλον χλιαρά.