Με στόχο να αντανακλούν πιο αποτελεσματικά τον διαχωρισμό των εταιρειών σε εταιρείες Μεγάλης και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, το Χρηματιστήριο της Αθήνας προχωρεί σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στη δομή των δεικτών FTSE/ΧΑ, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου 2012.

Οι εν λόγω αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αριθμού των μετοχών του FTSE/ΧΑ 20 σε 25, από 20 σήμερα, και τη μετονομασία του σε FTSE/ΧΑ Large Cap, καθώς και τη μείωση των μετοχών που απαρτίζουν τη σύνθεση του δείκτη FTSE/ΧΑ Mid Cap από 40 σε 20. Παράλληλα διακόπτεται ο υπολογισμός των δεικτών FTSE/ΧΑ Liquid Mid και FTSE/ΧΑ Small Cap και σε συνεργασία με τον οίκο FTSE δημιουργείται ένας νέος δείκτης προς αντικατάστασή τους, ενώ μεταβάλλεται ο FTSE/ΧΑ Δείκτη Αγοράς ως Δείκτη Αναφοράς (Benchmark Index) για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών.

Ξεκινώντας από την επόμενη αναθεώρηση των δεικτών FTSE/ΧΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2012, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με τον οίκο FTSE θα αρχίσει τον υπολογισμό ενός νέου δείκτη που θα βασίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών. Η επιλογή των εταιρειών που θα συμμετέχουν στη σύνθεση του νέου δείκτη βασίζεται σε μια σειρά από χρηματοοικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αξιολόγηση εταιρειών. Υλοποιώντας και στους εγχώριους δείκτες απόφαση της 12ης Ιουνίου 2012, του FTSE Policy Group, ξεκινά από την αναθεώρηση του Μαρτίου 2013 η εφαρμογή της μεθοδολογίας πραγματικής ελεύθερης διασποράς (actual free float) με στρογγυλοποίηση στο 1%, στη σειρά δεικτών FTSE/ΧΑ.