Τα «σύνορα» της πόλης πέρασε ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κουνούπια. Ενώ πέρσι τα κρούσματα καταγράφονταν σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, το πρώτο φετινό κρούσμα ταυτοποιήθηκε στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι ο ιός έχει περάσει τα σύνορα της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να συστήνουν στους κατοίκους να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Ειδικότερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώθηκε από το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» για την εργαστηριακή διάγνωση ενός περιστατικού μηνιγγίτιδας που οφείλεται σε μόλυνση έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού.

Η 67χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε «αρίστη κατάσταση» και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν αναμένεται να λάβει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, το περιστατικό αυτό, αν και μεμονωμένο, «αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει περάσει στον αστικό ιστό, δεδομένου ότι έως πέρσι είχε περιοριστεί στον Μαραθώνα και στα Καλύβια».

Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνει στους κατοίκους της Αττικής να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης. «Τα λιμνάζοντα νερά – ακόμη και στις γλάστρες του μπαλκονιού – έλκουν τα κουνούπια» προειδοποιεί ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι κρίνεται αναγκαία η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου.

Επίσης τα εντομοαπωθητικά χώρου αλλά και οι ειδικές κρέμες για το ακάλυπτο δέρμα αποτελούν «ασπίδα προστασίας», όπως επίσης οι κουνουπιέρες και οι σήτες παραθύρων. Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι η χρήση κίτρινων λαμπτήρων στους εξωτερικούς χώρους ενδείκνυται, καθώς ο συγκεκριμένος φωτισμός προσελκύει λιγότερα κουνούπια.

Πάντως ο κ. Τσιόδρας εμφανίζεται καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι στο 80% των περιπτώσεων οι ασθενείς που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και το υπόλοιπο 19% υποφέρει από συμπτώματα που θυμίζουν κοινό κρυολόγημα (όπως είναι ο πυρετός και οι μυαλγίες).

Κρούσματα Ελονοσίας. Στο μεταξύ, υγειονομικός συναγερμός χτύπησε τον περασμένο μήνα στην Αττική, καθώς εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα ελονοσίας σε 78χρονο, ο οποίος δεν ανέφερε ταξίδι σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Από τη διερεύνηση του κρούσματος προέκυψε ότι ο ασθενής διαμένει μόνιμα στο Μενίδι Αττικής, αλλά ο πιθανός τόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι η περιοχή του Μαραθώνα, την οποία ο ασθενής επισκέπτεται περιοδικά γιατί διατηρεί εξοχική κατοικία.

Σημειώνεται ότι ακόμη ένα κρούσμα εντοπίστηκε στη Σπάρτη, όμως μετά τη χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής κανένας από τους δύο ασθενείς δεν χρειάστηκε νοσηλεία.