Αμεση προτεραιότητα στο ξεπάγωμα όλων των μεγάλων έργων δίνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκης (φωτογραφία). Εως το φθινόπωρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατ’ αρχήν διαπραγμάτευση με όλες τις πλευρές, ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί και το ζήτημα της χρηματοδότησής τους.

«Θα εργαστούμε σκληρά για να ξεμπλοκάρουμε έργα που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αυτοκινητόδρομοι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα λιμάνια όπως της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και του Λαυρίου, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το τραμ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Ανάπτυξης, στις προτεραιότητες του υπουργού, όπως τις περιέγραψε στη Βουλή, περιλαμβάνονται η θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ μέσα από την αναθεώρησή του, η επίσπευση διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών κονδυλίων και η βελτίωση των εξαγωγών. Οπως δήλωσε, στον τομέα των επενδύσεων θα διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας για τη λειτουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με ειδικό φορολογικό καθεστώς, αλλά με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.