Φρένο σε άμεσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έβαλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης (φωτογραφία), στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας πως η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο θα στηριχθεί στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού.

«Κάθε άλλη συζήτηση σήμερα για μείωση ή απόλυση και μάλιστα 150.000 ή 15.000 υπαλλήλων ή και για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη», σημείωσε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε: «Δεν εντάσσεται ως εκ τούτου στον προγραμματισμό μας, ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου».

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των οργανικών μονάδων των υπουργείων έθεσε ως ορίζοντα το αργότερο το τέλος του 2012 και εκτίμησε πως με τη μείωση και αναδιάρθρωσή τους «μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικές εξοικονομήσεις στο λειτουργικό κόστος, χωρίς να μειώσουμε ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, στις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού, στη βάση αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων, προκρίνοντας τη λύση των μετατάξεων ή αποσπάσεων για τους πλεονάζοντες υπαλλήλους. Διευκρίνισε επίσης πως η αναδιάρθρωση του Δημοσίου απαιτεί τη συμμετοχή του προσωπικού.