Σύμπτωση απόψεων σε κομβικά σημεία της αντιμνημονιακής πολιτικής παρουσίασαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Οπως προκύπτει από τις ομιλίες των Αλ. Τσίπρα, Παν. Καμμένου και Ν. Μιχαλολιάκου, οι απόψεις τους ταυτίζονται σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και τη διερεύνηση σκανδάλων, ενώ είναι πολύ κοντά στο θέμα της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου, παρότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να χρησιμοποιήσει την προεκλογική ρητορική του και προτίμησε τη σαφώς ηπιότερη έκφραση περί «αντικατάστασής του από ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης». Καταπέλτης απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις ήταν και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είπε ότι το κόμμα θα είναι απέναντι σε όποιον τις επιχειρήσει, ενώ τάχθηκε σαφώς υπέρ της καταγγελίας του Μνημονίου. Και οι τέσσερις συμφώνησαν απολύτως ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα της Ολομέλειας όταν πήρε τον λόγο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, όπως όμως προκύπτει από τις «συμπτώσεις απόψεων» σε επίπεδο θέσεων, είναι πολύ πιθανό ότι οι ίδιοι βουλευτές θα κληθούν να καταψηφίσουν ή να υπερψηφίσουν αρκετά σχέδια νόμου που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η siemens. Για παράδειγμα, η διακηρυγμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, είναι πολύ πιθανό να βρει ευήκοον ους στους βουλευτές τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και της Χρυσής Αυγής, ενώ το ΚΚΕ δεν αναφέρθηκε στο θέμα τουλάχιστον χθες. Το ίδιο και στις περιπτώσεις που υπάρξουν νόμοι ή συμβάσεις που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, καθώς δύσκολα οι βουλευτές της Αριστεράς θα μπορέσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους χρυσαυγίτες συναδέλφους τους που θα υποστηρίζουν με θέρμη το ίδιο πράγμα.

Για τις αποκρατικοποιήσεις μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε προκαταβολικά την κυβέρνηση ότι «ο ειδικός σκοπός για τον οποίο συστάθηκε δεν είναι άλλος από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την εκχώρηση του δημόσιου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Με «πατριωτική πινελιά» αλλά σαφώς στην ίδια γραμμή, η τοποθέτηση του Ν. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής, ο οποίος αφού υπενθύμισε ότι είναι ενάντια στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας δήλωσε: «Η ιδιωτικοποίηση ακόμα και στρατηγικών τομέων της εθνικής οικονομίας όπως είναι ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, οι υδάτινοι πόροι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, είναι για μας θέματα απαράδεκτα. Δεν πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να πουληθεί στους ξένους ούτε ένα μέτρο ελληνικής γης, όσο κι αν αυτό μας κοστίσει οικονομικά. Διότι για εμάς πάνω από την οικονομία είναι η εθνική ανεξαρτησία, και εθνική ανεξαρτησία δεν υπάρχει όταν η γη, η ενέργεια και η συγκοινωνία είναι στα χέρια ξένων».

Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, λέγοντας με έμφαση: «Μιλάμε για τσουνάμι αποκρατικοποιήσεων. Οι αποκρατικοποιήσεις που έχετε σχεδιάσει σε συγκεκριμένους αγοραστές είναι στημένες». Και ανέφερε το παράδειγμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, την οποία έχει κάνει «σημαία» και ο ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι τα 40 εκατ. ευρώ που προσφέρονται είναι πολύ χαμηλό τίμημα. Η Αλέκα Παπαρήγα όχι μόνο τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων, αλλά ζήτησε και «μαζική πάλη του λαϊκού κινήματος κι όχι αποσπασματικές διεκδικήσεις» στο θέμα αυτό, το οποίο, όπως είπε είναι «βασικό» για το ΚΚΕ.

Συγγενείς είναι και οι αναφορές στο θέμα των σκανδάλων, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής με τον κ. Καμμένο να υπερθεματίζει ότι ο λόγος που δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν για να παραγραφούν σκάνδαλα των προηγούμενων ετών.

Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει πώς και γιατί φτάσαμε ώς εδώ. Δικαιούται να ξέρει τι έγιναν οι μίζες της Siemens, όταν ακόμη και στην τριτοκοσμική Νιγηρία κάποιοι έκατσαν στο σκαμνί. Δικαιούται να ξέρει την αλήθεια για την εκτόξευση των απόρρητων δαπανών στο υπουργείο των Εξωτερικών».

Πάντως, εκτός από τις συμφωνίες, μεταξύ των κομμάτων της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπήρξαν και διαφορές. Πιο ηχηρή ήταν αυτή για το μεταναστευτικό, καθώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέχει παρασάγγες από αυτή της Χρυσής Αυγής και των – συντηρητικών – Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι μάλιστα διά του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου Κώστα Μαρκόπουλου ανήγγειλαν ότι η κατάργηση του νόμου Ραγκούση θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρουν στη Βουλή.