Διπλή πρωτοβουλία για την έναρξη διαλόγου σχετικά με τους μισθούς και εργασιακά ανέλαβαν η ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας. Με επιστολή προς τους προέδρους των ΣΕΒ (βιομήχανοι), ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι) που απέστειλε χθες, η ΓΣΕΕ ζητά να υπάρξει διάλογος ΓΣΕΕ – εργοδοτών ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η από 3/2/2012 συμφωνία των κοινωνικών φορέων. Εξάλλου αρχίζει σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για όλα τα θέματα που αφορούν τον κόσμο της εργασίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ιωάννης Βρούτσης θα συναντηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Θα ακολουθήσει στις 2 μ.μ. συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ενώ στις 4 το απόγευμα θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ ζητεί από τους εργοδοτικούς φορείς την υπογραφή σύμβασης στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Συνομοσπονδία τονίζει την ανάγκη «να αποκατασταθεί η θεσμική ισχύς και το περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ, να επαναθεμελιωθούν σε σταθερές βάσεις οι πυλώνες του συλλογικού δικαίου και να στηριχθούν οι δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων (ΟΕΚ, ΟΕΕ)».

Εκτιμά ότι τυχόν υπογραφή σύμβασης υπό την αιγίδα του ΔΓΕ «δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων».

Ως βάση της νέας σύμβασης προτείνει τη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων της 2ας Φεβρουαρίου, η οποία περιλαμβάνεται στην επιστολή των κοινωνικών εταίρων προς τον τότε πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα οι κοινωνικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει στα εξής: πρώτον, να διατηρηθεί ο – προ της μείωσης του 22% – κατώτατος μισθός. Δεύτερον, καμία παρέμβαση σε 13ο και 14ο μισθό. Τρίτον, να διατηρηθεί η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η ισχύ τους για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της σύμβασης.