Ο Φιλίπ ελ Σεναουί απηύδησε πια. Είναι 58 χρόνων, έχει περάσει τα 35 από αυτά στη φυλακή και του μένουν να εκτίσει άλλα 20. Ετσι έπαψε να το πολεμάει. Εδώ και 45 ημέρες δεν δέχεται τροφή, μόνο νερό και καφέ. «Δεν πρόκειται για απεργία πείνας, πρόκειται για αυτοκτονία» λέει στη «Λιμπερασιόν» η Μαρτίν ελ Σεναουί, η σύζυγός του. «Δεν μπορείτε να ζητάτε από κάποιον που είναι στη φυλακή από το 1975 να κάνει 20 χρόνια επιπλέον. Και να σκεφτείτε ότι δεν έχει αίμα στα χέρια του… Τον δίκασαν όπως δικάζουν στις ΗΠΑ».

Οι ελπίδες του Ελ Σεναουί εξανεμίστηκαν στις 18 Μαΐου, όταν το Εφετείο μείωσε κατά συγχώνευση μόνο κατά τέσσερα χρόνια τη συνολική ποινή των 25 χρόνων που του απέμενε να εκτίσει. Προβλέπεται δηλαδή να αποφυλακιστεί το 2032. Θα είναι τότε 78 ετών. «Κι όμως, όλες οι εκθέσεις της διεύθυνσης των φυλακών ήταν υπέρ του» λέει η γυναίκα του. «Η Δικαιοσύνη δεν τις άνοιξε καν».

Οι σχέσεις του Φιλίπ ελ Σεναουί με τη γαλλική Δικαιοσύνη αρχίζουν στις 8 Σεπτεμβρίου 1975. Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια από πατέρα Αιγύπτιο και μητέρα Γαλλίδα, κατηγορήθηκε για την ένοπλη ληστεία και σύλληψη ομήρων σε ένα κατάστημα της τράπεζας CIC στη λεωφόρο Μπρετέιγ του Παρισιού. Το 1977 καταδικάστηκε σε ισόβια, μολονότι αρνήθηκε πως είχε συμμετάσχει στη ληστεία. Λίγα χρόνια αργότερα τα ισόβια μετατράπηκαν σε κάθειρξη 20 ετών. Απελευθερώθηκε υπό όρους το 1990, εγκαταστάθηκε στην Κορσική και έγινε εκτροφέας κουνελιών μαζί με τη Μαρτίν (παντρεύτηκαν το 1987). Ομως παραβίασε τους περιορισμούς και πήγε στο Παρίσι για να δει τον γιο του, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με κάθειρξη 15 ετών. Χαρακτηρίστηκε «κρατούμενος υπό αυξημένη επιτήρηση» και πέρασε τον περισσότερο καιρό στην απομόνωση. Η Μαρτίν μετακόμισε 20 φορές για να μείνει στο πλευρό του.

Το 1997, έπειτα από μια άδεια, δεν επέστρεψε. Συνελήφθη, απαγγέλθηκαν σε βάρος του και άλλες κατηγορίες, για αποδοχή κλεμμένων πιστωτικών καρτών και σύσταση συμμορίας. Εμεινε πέντε χρόνια σε ψυχιατρικό νοσοκομείο και το 2004 δραπέτευσε και πάλι. Συνελήφθη την επόμενη χρονιά, όταν πήγε να δει τη Μαρτίν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για κλοπές που διέπραξε αφού δραπέτευσε.

Οσοι τον γνώρισαν στη φυλακή, κρατούμενοι και δεσμοφύλακες, συμφωνούν πως πρόκειται για έναν ευγενικό και μη βίαιο άνθρωπο. Επειτα από μια εξέγερση στη φυλακή Σεν-Μορ, το 1987, ένας σύμβουλος έγραψε μάλιστα στην έκθεσή του πως χάρη στην παρέμβαση του Ελ Σεναουί «αποφεύχθηκε λουτρό αίματος». «Είναι 58 ετών, είναι εξασθενημένος από τις προηγούμενες απεργίες πείνας. Αν δεν του δώσουμε γρήγορα μια ακτίνα ελπίδας, θα είναι το τέλος. Αν αυτή είναι η τελευταία του μάχη, θα τον συνοδεύσω ώς το τέλος» λέει η Μαρτίν.