Οταν ήταν διευθυντής στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο θρυλικός Α. Μ. Ρόζενταλ είχε δηλώσει: «Δεν με πειράζει οι δημοσιογράφοι να κοιμούνται με ελέφαντες, φτάνει να μην καλύπτουν το τσίρκο». Το 1977 όταν ο Ρόζενταλ έμαθε ότι μια από τις πολλά υποσχόμενες συντάκτριές του είχε σχέση με έναν γερουσιαστή, την απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ετσι, έπειτα από αυτό που έγινε γνωστό στις ΗΠΑ ως «κανόνας Ρόζενταλ», η Μαρία Σράιβερ εγκατέλειψε τη θέση της ως παρουσιάστρια ειδήσεων όταν ο σύζυγός της Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγινε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Πριν από χρόνια η Κριστιάν Αμανπούρ, που είχε καλύψει πολλούς πολέμους για το CNN, δέχθηκε έντονες επικρίσεις επειδή συνέχισε την καριέρα της την ώρα που ο σύζυγός της Τζέιμς Ρούμπιν ήταν εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και μια από τις βασικές πηγές της. Πολλή συζήτηση είχε γίνει στη δεκαετία του ’90 για τους γάμους των δημοσιογράφων Αν Σενκλέρ και Κριστίν Οκράντ με τους υπουργούς του Μιτεράν Ντομινίκ Στρος-Καν και Μπερνάρ Κουσνέρ, αντίστοιχα. Τον Απρίλιο του 1992 η σύγκρουση συμφερόντων έφθασε στο prime time καθώς οι δύο δημοσιογράφοι πήραν μαζί συνέντευξη από τον Φρανσουά Μιτεράν.

Ηταν τόσο μεγάλο το σκάνδαλο που ξέσπασε ώστε το 1997 όταν ο Στρος-Καν πήρε άλλη υπουργική θέση, η Σενκλέρ εγκατέλειψε την παρουσίαση της πολύ επιτυχημένης εκπομπής «7 sur 7». Και επέστρεψε στη δημοσιογραφία επικεφαλής της γαλλικής έκδοσης του «Huffington Post» μόνο πέρσι, μετά την πλήρη αποχώρηση του Στρος-Καν από την πολιτική λόγω του σκανδάλου στο Sofitel της Νέας Υόρκης.

Στην Ισπανία τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Η φέρελπις δημοσιογράφος της τηλεόρασης Λετίθια Ορτίθ εγκατέλειψε την καριέρα της όταν παντρεύθηκε τον πρίγκιπα Φελίπε.

Πολλά ζευγάρια συνυπάρχουν σε χώρους σπουδών ή εργασίας και οι πολιτικοί με τους δημοσιογράφους περνούν πολύ χρόνο μαζί. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν αν ο Ερωτας τούς χτυπήσει με τα βέλη του; Γιατί θα πρέπει να είναι πάντα οι δημοσιογράφοι εκείνοι που καλούνται να εγκαταλείψουν την καριέρα τους; Ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η γυναίκα είναι δημοσιογράφος και ο άνδρας πολιτικός, και ίσως αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στις τελικές αποφάσεις που θα πάρει το ζευγάρι για τη μελλοντική κοινή ζωή. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί δεν έχουν ανοσία στα βέλη του Ερωτα, καλό είναι πάντως να δείχνουν μεγάλη προσοχή στα συγκρουόμενα συμφέροντα.