Ολοι ξέρουμε την παλιά ρήση ότι «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία». Ομως υπάρχει κάποιος που διαφωνεί και πιστεύει πως έχει βρει έναν τρόπο ώστε τα χρήματά του να τον κάνουν ευτυχισμένο: τα προσφέρει σε αγνώστους.

«Το να δίνεις χρήματα δημιουργεί ένα απίστευτο συναίσθημα», λέει ο Μίστερ Λάκι, ο μυστηριώδης εκατομμυριούχος που βρίσκεται πίσω από το Wearelucky (είμαστε τυχεροί), ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει 1.000 στερλίνες (περίπου 1.250 ευρώ) έκαστος σε μετρητά. Ομως πριν σπεύσετε να συνδεθείτε με τον ιστότοπό του για να μάθετε περισσότερα, πρέπει να ξέρετε πως υπάρχει ένας όρος. Πρέπει να υποσχεθείτε να κάνετε κάτι «καλό» με τα χρήματα αυτά.

Ο Μίστερ Λάκι επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, όμως η Σόνια Ζουράβλιοβα των «Τάιμς» του Λονδίνου τον συνάντησε και αποκαλύπτει ότι πρόκειται για έναν Λονδρέζο με ωραίο μαύρισμα και νεανικά χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι είναι σαραντάρης. Εχει νοτιοαφρικανή σύζυγο, είναι αυτοδημιούργητος και δεν φαίνεται να επιδεικνύει τον πλούτο του.

Η ονομασία Wearelucky ήρθε στον Μίστερ Λάκι ενώ σκεφτόταν τη δική του καλή τύχη – κέρδισε τόσα χρήματα εργαζόμενος στο εξωτερικό, ώστε το 2011 μπόρεσε να παραιτηθεί και να ξανασκεφτεί τις προτεραιότητες της ζωής του. «Στην αρχή τα χρήματα ήταν μεγάλο βάρος για μένα», λέει. «Δεν ήθελα να κάνω λάθος. Δεν ήξερα αν έπρεπε να προσφέρω σε μια φιλανθρωπική οργάνωση σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα ή σε κάποιον φτωχό εδώ. Η επιλογή ήταν δύσκολη για μένα». Ετσι γεννήθηκε το Wearelucky.

Στους τυχερούς περιλαμβάνονται σχεδιαστές ιστοσελίδων, νοσηλεύτριες, οδηγοί ταξί, ιδιοκτήτες μπαρ, μάγειροι και φωτογράφοι. Ο Μίστερ Λάκι τούς συναντά ως επί το πλείστον τυχαία – στα καφέ ή στο Μετρό -, τους εξηγεί το πρόγραμμα και, αν του αρέσει η ιδέα τους για το τι θα κάνουν τα χρήματα, τότε τους τα δίνει – αυτό έχει συμβεί από πέρυσι με 92 πρόσωπα. «Αναζητώ διαρκώς «τυχερούς»», εξηγεί ο εκατομμυριούχος. «Πιστεύω στη δύναμη της θετικής σκέψης, πως όταν ψάχνεις για καλούς ανθρώπους, βλέπεις περισσότερο καλό στον κόσμο».

Εκτός από τους «τυχερούς» που συναντάει τυχαία, ο Μίστερ Λάκι οργανώνει επίσης κυνήγια θησαυρού μέσω του twitter. Αφήνει προσκλήσεις συμμετοχής σε έμπιστους ανθρώπους του που τις παραδίδουν σε όποιον τους βρει πρώτος. Η πρόσκληση συμμετοχής είναι σε έναν τετράγωνο μαύρο φάκελο και σε καλεί να έρθεις σε επαφή με τον Μίστερ Λάκι μέσα σε 48 ώρες για να περιγράψεις το καλό που θα κάνεις με τα χρήματα.

Ο ορισμός της «καλής» πράξης παραμένει ανοικτός. Σε έναν πρόσφατο περίπατό του στο Λονδίνο, ο Μίστερ Λάκι γνώρισε τη Λούσι, που διευθύνει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στην Τσάρινγκ Κρος Ρόουντ, και συγκινήθηκε από το πόσο ανοικτή και αφοσιωμένη στο κατάστημά της είναι. «Είναι παράξενο το συναίσθημα όταν ένας ξένος σού δίνει έναν φάκελο με 1.000 λίρες», λέει η Λούσι. «Αλλά είναι και μεγάλη ευθύνη». Αποφάσισε να διαθέσει τα χρήματα δίνοντας ένα πριμ σε συνάδελφό της που το άξιζε, αλλά το βιβλιοπωλείο δεν μπορούσε ώς τότε να τον ανταμείψει, και επενδύοντας τα υπόλοιπα σε μικροχρηματοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι σκέφτηκε και πάλι την ιδέα της προσφοράς: «Με έκανε να αντιληφθώ ότι οι καλές πράξεις συχνά δεν χρειάζονται τεράστια ποσά χρημάτων». Αυτή ήταν και μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του Μίστερ Λάκι: «Να ανοίξω τα μάτια των ανθρώπων στις δυνατότητες της φιλανθρωπίας».