ΣΤΙΣ ευρωπαϊκές διοργανώσεις απαιτείται σε όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο ή μπάσκετ) το μίνιμουμ των προδιαγραφών. Καλά γήπεδα, αεροδρόμια στις πόλεις, άνετη πρόσβαση, ευκολίες για τους αθλητές και σεβασμός για τους θεατές.

Εδώ; Μύλος! Ορισμένα γήπεδα θυμίζουν κοτέτσια, η ανοργανωσιά βασιλεύει και κάθε χρόνο τέτοια εποχή γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας ζοφερής κατάστασης. Το ερώτημα παραμένει επίκαιρο και είναι το εξής: Μπορεί κάποια ομάδα να ανεβαίνει κατηγορίες χωρίς να διαθέτει τα βασικά, δίχως να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές;

Την προηγούμενη σεζόν η Δόξα αγωνίστηκε στη Σούπερ Λίγκα και σε θεωρητικό επίπεδο γίνονταν εργασίες στο γήπεδο της Δράμας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αποτέλεσμα; Η Δόξα αγωνίστηκε στο ουδέτερο Καυτανζόγλειο και βυθίστηκε αύτανδρη.

Τώρα ανέβηκε ο Πλατανιάς, και μπράβο σε όλους για το αποτέλεσμα. Αλλά με τις υποδομές τι ακριβώς γίνεται; Οι εργασίες στο γήπεδο των Περιβολιών άρχισαν αλλά παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Πλατανιάς αγωνιστεί στη συγκεκριμένη έδρα. Δεν αποκλείεται να δούμε και τον νεοφώτιστο Πλατανιά στο Παγκρήτιο, έδρα κατά καιρούς του Εργοτέλη και του ΟΦΗ.

Η έδρα της ομάδας των Χανίων θέλει νέο χορτοτάπητα, σκέπαστρο στην κεντρική κερκίδα, ανέγερση δύο εξεδρών, τοποθέτηση πυλώνων φωτισμού και ακόμη 24 προβολέων και αναβάθμιση των υπηρεσιών στις εισόδους – εξόδους και τους εσωτερικούς χώρους. Να το πούμε απλά: ο Πλατανιάς θέλει γερό λίφτινγκ στο γήπεδο. Ή ένα νέο γήπεδο. Αλλά ποιος θα το πληρώσει; Πάντως, οι εργασίες αυτές κοστίζουν περί τα 500 χιλιάρικα.

Και στη Βέροια, η επιθεώρηση των ανθρώπων της Λίγκας επιβεβαίωσε πως απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων και καλύτερη εικόνα στις εξέδρες, στα θεωρεία και τα αποδυτήρια.

Σαφώς και οι εποχές είναι δύσκολες και δεν γίνονται πια δωρεές ή παραχωρήσεις γηπέδων. Αρα, ας μιλήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά το ζητούμενο είναι ότι ορισμένοι κλείνουν τα μάτια στις μικρές κατηγορίες και αντιλαμβάνονται το πρόβλημα μόνο στη Σούπερ Λίγκα.