Σε φάση εσωτερικής ανασυγκρότησης βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά καθώς η συμμετοχή της στην κυβέρνηση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Το τελευταίο διάστημα πάντως έχει γίνει εμφανές ότι έχει δημιουργηθεί «ομάδα κρούσης» της ΔΗΜΑΡ, η οποία επεξεργάζεται όχι μόνο τη στρατηγική στα θέματα που ανακύπτουν με καταιγιστικούς ρυθμούς για ένα κόμμα του 6%, αλλά και την «υποστηρίζει» δυναμικά προς τα έξω.

Το φαινόμενο αυτό θα έχει ολοένα πιο έντονους ρυθμούς καθώς, όπως εκτιμούν από την Αγίου Κωνσταντίνου, μπορεί να μη μετέχουν ενεργά στην κυβέρνηση, όμως «τη στηρίζουμε για να βγει η χώρα με ασφάλεια από την κρίση».

Το κύριο βάρος σηκώνουν, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Νίκος Τσούκαλης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Σάκης Παπαθανασίου.

Οπως φαίνεται από την καθημερινή παρουσία των προαναφερθέντων στελεχών στα ΜΜΕ, η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει με όλες της τις δυνάμεις να στηρίξει την κυβέρνηση και να αποτελέσει την κρίσιμη μάζα για την προώθηση θέσεων που θα ανακουφίζουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και θα οδηγούν σε σταδιακή αναθεώρηση επαχθών όρων του Μνημονίου.

Επιπλέον η ΔΗΜΑΡ αναζητεί τα πρόσωπα που θα προτείνει για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, με γνώμονα την αξιοκρατία και την εμπειρία.

Ηδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή που συζητά τα θέματα αυτά αποτελούμενη από τους Θ. Μαργαρίτη, Α. Νεφελούδη, Ι. Κακουλίδη, Στ. Λιβαδά και Δ. Χατζησωκράτη.

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, φαίνεται ότι έχει λήξει το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη, καθώς ο κ. Χατζησωκράτης (μαζί με τον Σ. Παπαθανασίου) έπαιξε κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας των τριών κομμάτων.