Δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα πριν από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναφέρουν τώρα πηγές σε Αθήνα και Βρυξέλλες, κλιμακώνοντας την αγωνία για την επαρκή κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, για να δοθεί η επόμενη δόση πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ότι οι όροι του προγράμματος ικανοποιούνται. Και αυτό δεν θα το πουν πριν πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα από την τρόικα. Πράγμα που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το τέλος Αυγούστου.

Ο ίδιος διευκρίνιζε, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να πληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγει στις 20 Αυγούστου και να μην τεθεί κίνδυνος χρεοκοπίας.

Ανάλογη εκτίμηση διατύπωνε προχθές, στο περιθώριο της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οπως ανέφερε η εν λόγω πηγή, η διαπραγμάτευση με την τρόικα αναμένεται να συνεχισθεί ώς το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθώς πρώτα θα τελειώσει η διαδικασία της απογραφής της κατάστασης και αργότερα, περί τις 25 Ιουλίου, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση. Στη συνέχεια η τρόικα θα συντάξει το πόρισμά της.

Αν όλα πάνε καλά και το πόρισμα είναι θετικό – κάτι που δεν θα συμβεί εύκολα – πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επόμενη δόση. Ολη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο και τις διακοπές.

Ετσι, περίπου 5 δισ. ευρώ (πέραν των 25 που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) βρίσκονται στον αέρα και θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον ώς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε η κυβερνητική πηγή.

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμούσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι παράγοντας άσκησης πίεσης εκ μέρους της τρόικας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, καθώς τα περιθώρια διεκδικήσεων της Ελλάδας θα περιορίζονται μαζί με τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Σίγουρα, εκτιμούσε ότι εντός του Ιουλίου θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν περίπου 3 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τον Αύγουστο θα αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές, με αυτήν των νέων εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου να είναι πολύ πιθανή.