Εντατικά μαθήματα ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στόχος είναι να πάρουν τον λόγο τουλάχιστον σαράντα από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αιχμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή θα εκφραστεί από τον αρχηγό της Αλ. Τσίπρα, η θέση ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει και δεν μπορεί» να διαπραγματευτεί με την τρόικα, ενώ «δείγμα γραφής δόθηκε με την επιλογή του Πρωθυπουργού να συναντηθεί πρώτα με την τρόικα και μετά να πάει στη Βουλή».

Οι εβδομήντα ένας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειονότητα των οποίων δεν είχε μέχρι σήμερα καμία εμπειρία με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εργάζονται κατά ομάδες που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό, στις οποίες συμμετέχουν όχι μόνο επιστημονικοί συνεργάτες του κόμματος αλλά και όσα από τα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη διαθέτει το κόμμα. Το βάρος αναπόφευκτα θα πέσει στους επικεφαλής των τομέων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και στους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Π. Λαφαζάνη, Δ. Παπαδημούλη και Π. Κουρουμπλή, όμως τον λόγο θα ζητήσουν αρκετοί νεοεκλεγέντες και πολλές γυναίκες ώστε να υπογραμμιστεί η φρεσκάδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και 22 γυναίκες, τις περισσότερες αναλογικά από τις υπόλοιπες. Στους επιμέρους τομείς αναμένεται να κυριαρχήσουν οι βασικές ιδέες όπως αυτές εκφράστηκαν στο πρόσφατα επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι θέσεις του κόμματος για ορισμένους τομείς που «έμειναν απέξω», όπως π.χ. η υγεία, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα θέματα αιχμής για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και χθες με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είπε «το ποιος τελικά εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα αποδεικνύεται από την επιλογή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που προωθεί η κυβέρνηση», δόθηκε ο τόνος.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Δημ. Στρατούλης, ο οποίος έχει το «σκιώδες χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Εργασίας, όχι μόνο δεν συζητούν για μείωση του κράτους αλλά ζητούν μετ’ επιτάσεως την επανασύσταση οργανισμών. Ο κ. Στρατούλης κάλεσε τον υπουργό Εργασίας «να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφασή του για στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας στα κεντρικά κτίρια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), γιατί έτσι δημιουργεί τετελεσμένα και ακυρώνει την όποια προοπτική επανασύστασής τους».