Από το ζεστό στο κρύο πέρασαν χθες οι δανειστές μας την κυβέρνηση με τους επικεφαλής της τρόικας να αρνούνται ψυχρά οποιαδήποτε συζήτηση περί αλλαγής του Μνημονίου, αλλά και τον Χορστ Ράιχενμπαχ να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη βούληση για μεταρρυθμίσεις.

Οι τρεις επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας επανήλθαν χθες, ύστερα από τρεις μήνες απουσίας, με σαφείς οδηγίες να μη διαπραγματευτούν τίποτα. Το κατέστησαν σαφές στον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για αλλαγές αν προηγουμένως δεν επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης το Μνημόνιο.

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ. «Το πρόγραμμά σας είναι εκτός τροχιάς», διαμήνυσαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας στον κ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. «Φέρτε το πρώτα εντός τροχιάς και μετά θα μιλήσουμε. Αλλιώς δεν μιλάμε». Προσέθεσαν μάλιστα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έρχεται να ζητάει χάρες όταν δεν έχει κάνει ούτε τα μισά από όσα όφειλε.

Πράγματι, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι χθες στα «ΝΕΑ», ο κ. Στουρνάρας δεν σκοπεύει να εμφανιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας «ζητώντας χάρες» όπως η διετής παράταση του Μνημονίου και η αφαίρεση από το δημόσιο χρέος των 50 δισ. ευρώ της ενίσχυσης των τραπεζών, που αποτελούν τα βασικά αιτήματα της χώρας. Αλλωστε, για τα 50 δισ. τού διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι ούτως ή άλλως είναι και για τις άλλες χώρες πολύ πρόωρη η συζήτηση.

Αντίθετα, στην πρώτη του εμφάνιση στους ευρωπαίους ομολόγους του ο κ. Στουρνάρας θα προσέλθει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποφασισμένος να διαμηνύσει την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογο πνεύμα ήταν δήλωση που έκανε χθες ο κ. Στουρνάρας στην ηλεκτρονική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στη σωστή τροχιά».

Οπως επισήμαιναν πηγές που ήταν παρούσες κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν «δύσκολη συζήτηση» παρότι κινήθηκε στο πλαίσιο της ευγένειας.

Επί δύο ώρες, οι Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βομβάρδιζαν τον κ. Στουρνάρα με ερωτήσεις, όπως «τι είδους διαρθρωτικές αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε;», «τι αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζετε;» και κυρίως «πώς θα τα κάνετε όλα αυτά που δεν κάνατε επί τρία χρόνια;».

Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της και ότι αυτό είναι το πρώτο έλλειμμα που πρέπει να καλύψει. Στη συζήτηση μπήκαν κάποια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, όπως και ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης (θα παραμείνει για αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων).

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Σε καλό κλίμα αναφέρεται ότι έγινε και η συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρότι το πνεύμα ήταν το ίδιο, δηλαδή ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί, παρά μόνο να διαπιστώσει πού βρίσκεται η κατάσταση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Η τρόικα ζήτησε χθες το απόγευμα να έχει νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Κυριακή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, προφανώς για πιθανές διευκρινίσεις όσων θα αναφερθούν στη Βουλή. Το ραντεβού κλείστηκε για τις δέκα το πρωί της Κυριακής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που χαρακτήρισε την τρόικα «κατακτητές», ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν τους βλέπει έτσι, αλλά ως συναδέλφους που εκπροσωπούν τους δανειστές της χώρας και με αυτή την έννοια είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε μαζί τους