Με σύνθημα την ανασύσταση, με ευθείες προειδοποιήσεις προς απείθαρχα στελέχη, αλλά και με πολύ συναίσθημα ξεκίνησε χθες για το ΠΑΣΟΚ η πανηγυρικού χαρακτήρα Συνδιάσκεψη που ως κλίμα δεν παρέπεμπε καθόλου στα εκλογικά αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου.

Στο κορυφαίο εσωκομματικό γεγονός κυριάρχησαν οι «κεραυνοί» του Βαγγέλη Βενιζέλου εναντίον όσων βλάπτουν την παράταξη, οι διαβεβαιώσεις του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει όνομα και σύμβολα, όπως επίσης και το ζυγισμένο λέξη προς λέξη πολιτικό άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Αριστερά που περισσότερο παραπέμπει στην ιταλική Ελιά.

Η ΕΚΡΗΞΗ. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έπιασε «κόκκινο» όταν ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε προσωπικούς τόνους διαπίστωσε ότι ο συνεκτικός ιστός της παράταξης έχει διαρραγεί. Μίλησε για μια ιδιόρρυθμη ασυλία όσον αφορά ανεπίτρεπτες μικρόψυχες συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν το θράσος να επιδίδονται σε αυτές. «Αυτοί που έβλαψαν την παράταξη την έβλαψαν και τα χρόνια της εξουσίας, την έβλαψαν και προεκλογικά. Δεν θα τη βλάψουν και τώρα. Φθάνει, αρκετά, αρκετά», αναφώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισπράττοντας το έντονο χειροκρότημα των παρισταμένων. Συγχρόνως άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί την παραμονή στο ΠΑΣΟΚ όλων όσοι λειτουργούν υπονομευτικά.

Ουσιαστικά ο κ. Βενιζέλος «φωτογράφισε» τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος χθες απουσίαζε – έκανε την εναρκτήρια συνάντηση της κίνησης πολιτών Δυναμική Ελλάδα -, ωστόσο όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι το μήνυμα αφορούσε συνολικά όσα στελέχη μπορούν να δημιουργήσουν στο μέλλον προβλήματα. Πάντως, από την πλευρά του ο Ηλ. Μόσιαλος διευκρίνιζε χθες ότι δεν προτίθεται να έχει καμία κοινοβουλευτική ή ηγετική συμμετοχή στο μέλλον σε άλλο κόμμα.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές Βενιζέλου στο γεγονός ότι στρατεύθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1989, «όταν κάποιοι έφευγαν σαν ποντίκια στο βυθιζόμενο σκάφος», αλλά και η στάση που ακολούθησε μετά το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας του 2007, όταν «με σεβασμό στην ενότητα της παράταξης στάθηκα στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δίνοντας σκληρούς αγώνες στη Βουλή».

Αυτή ήταν και η μοναδική αναφορά του κ. Βενιζέλου στον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος, ως γνωστόν, δεν παρέστη στην εναρκτήρια Συνδιάσκεψη λόγω της συμμετοχής του σε συνέδριο στη Ρόδο. Να σημειωθεί πάντως ότι κύκλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ερμήνευαν τη στάση του κ. Παπανδρέου είτε ως προσπάθειά του να διευκολύνει τις διαδικασίες της ανασύστασης μη επιβαρύνοντας το κλίμα με την παρουσία του είτε ως ευθεία αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ. Ως απουσία με νόημα καταγράφηκε και αυτή του Χρήστου Παπουτσή.

Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά ζητήματα της διαδικασίας της ανασύστασης, έγινε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει ούτε όνομα ούτε σύμβολα. «Είμαστε υπερήφανοι για το όνομα και τα σύμβολά μας, δεν είναι αυτά το πρόβλημά μας», είπε ζητώντας να δοθεί επίκαιρο περιεχόμενο σ’ αυτά.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα το βράδυ είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Ιπποκράτους με τη συμμετοχή επιτελών του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε τη διατήρηση των συμβόλων. Η πρότασή του πέρασε με πλειοψηφία, π.χ. την επικρότησε η Φώφη Γεννηματά, ωστόσο συνεργάτες του όπως ο Γιάννης Δατσέρης επέμειναν ότι πρέπει να επέλθουν ριζικές αλλαγές.

Στα χαρακτηριστικά της χθεσινής Συνδιάσκεψης ήταν και η πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ για οργανωμένο προγραμματικό και πολιτικό διάλογο. «Δεν είναι το ζητούμενο να γίνει κάποιος ΠΑΣΟΚ στη θέση του εκλογικά περιορισμένου ΠΑΣΟΚ, αλλά να δούμε με ανοιχτό μυαλό το μέλλον», είπε ο κ. Βενιζέλος ενώπιον των εκπροσώπων της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρου Λυκούδη και Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Κατά τα άλλα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε διεξοδικά για τη νέα κοινωνική συμμαχία που θέλει να συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ «όχι με βάση συντεχνιακά προνόμια και αγκυλώσεις», ούτε «στη βάση ενός αρνητικού κρατισμού, αλλά στη βάση ενός σύγχρονου έξυπνου κράτους».

Ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αυτοοργάνωσης του Κινήματος και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που συμφωνούν με το αξιακό και πολιτικό στίγμα της παράταξης να μετάσχουν στη διαδικασία. Απώτερος στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να δημιουργήσει ένα μαζικό κόμμα που θα έχει τα πρώτα του κύτταρα στη γειτονιά και κυρίως στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.