Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι χρειάζεται επαναξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων της τρόικας και πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για ένα επικαιροποιημένο και εφαρμόσιμο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επανέλαβε, επίσης, την θέση του για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής ώς το 2017.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη σαφή πολιτική στήριξη των εταίρων της», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι η χώρα μας «δεν μπορεί να λειτουργεί ως εργαστήριο αποτυχίας των πολιτικών της ευρωζώνης», αλλά «πρέπει να λειτουργήσει ως εργαστήριο ανανέωσης των πολιτικών αυτών».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε και πάλι στην πρότασή του για τη σύσταση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι όσοι αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν, αρκούνται στις προεκλογικές κραυγές και νομίζουν ότι ριζοσπαστισμός μπορεί να είναι ο συντηρητισμός, δεν βοηθούν τη χώρα.

Τάχθηκεκατά των απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας πως «η πρόβλεψη για 15.000 μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι χωρίς νόημα», σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη συμφωνία και θα προχωρήσει «καθολική αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού στον Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από το 2009 ώς το 2012 υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα κατά 103.000 άτομα.

Όσον αφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει ούτε εκποίηση ούτε ξεπούλημα», αλλά «αξιοποίηση, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα για την αλλαγή του εθνικού παραγωγικού μοντέλου». Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη στο θέμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν βοηθούν τη χώρα όσοι αρκούνται στις προεκλογικές κραυγές, συνθηματολογίες και ρητορείες, όσοι νομίζουν ότι ριζοσπαστισμός είναι ο συντηρητισμός, η εμμονή στον κρατισμό και τον συντεχνιασμό, όσοι παίζουν διαρκώς ανάμεσα στη σκληρή διαπραγμάτευση και τη μονομερή καταγγελία, όσοι αρνούνται να μετάσχουν στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Προαναγγελθείσες απουσίες

Από την Ιπποκράτους διευκρινιζόταν χθες ότι έχουν προσκληθεί άπαντες στην εναρκτήρια Συνδιάσκεψη του κόμματος και πρωτίστως τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα, στις οποίες ανήκαν τυπικά και όλοι οι πρώην βουλευτές και οι υποψήφιοι βουλευτές.

Η σχετική επισήμανση από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άσχετη με τη νέα κριτική που άσκησε χθες ο Θεόδωρος Πάγκαλος και πάλι αναρτώντας απόψεις του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ουσιαστικά «κάρφωσε» την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν τον έχει προσκαλέσει στη Συνδιάσκεψη ζητώντας εξηγήσεις για το ποιους ακριβώς αφορά η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Την ίδια ώρα γίνεται σαφές ότι από τη Συνδιάσκεψη θα απουσιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος το βράδυ της ίδιας ημέρας επισημοποιεί την ίδρυση της Κίνησης Πολιτών Δυναμική Ελλάδα σε καφέ μπαρ κοντά στο Κολωνάκι.
Πολύ κοντά στην απόφαση να μη δώσει το «παρών» στη Συνδιάσκεψη βρίσκεται και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Στο μεταξύ μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε χθες ο στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τον 9,84: «Οποιος σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, αντί να κοιτάζει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, φαντασιώνεται τον εαυτό του σε οποιαδήποτε θέση, είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν βοηθάει». Επίσης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος σχολίασε για το ΠΑΣΟΚ ότι είναι λίγο άκομψο λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές κάποιοι να διεκδικούν να μπουν ως παράγοντες σε αυτή την υπόθεση… με όρους, ως επικεφαλής κάποιας κίνησης που δεν ξέρω τι ανταπόκριση έχει στην κοινωνία».