Μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα γίνει αποδεκτή η εφαρμογή της απόφασης της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στην Ελλάδα, η οποία θα επιτρέψει να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, θα απαιτηθεί η εφαρμογή και μάλιστα «με επιτυχία» των στόχων του Μνημονίου, προτού δοθεί η ανάσα στο χρέος. Το ερώτημα σε ποιες περιπτώσεις θα μπορεί να εφαρμοστεί η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την οποία αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, απασχόλησε την περασμένη Δευτέρα τη συνεδρίαση της ομάδας εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) ενόψει του επικείμενου Eurogroup της 9ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα επικεντρώθηκε στη φράση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής ότι εκτός από την Ισπανία, την Ιταλία και ενδεχομένως την Ιρλανδία «ανάλογες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται ισότιμα».

Ενα άλλο μέσον μείωσης του δημοσίου χρέους που συζητείται τελευταίως είναι ένα νέο κούρεμα, το οποίο θα αφορά τα δάνεια του λεγόμενου επίσημου τομέα των κρατών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χθες, ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, ανέφερε σε ομιλία του στη Ζυρίχη ότι κατά πάσα πιθανότητα το χρέος της Ελλάδας θα χρειαστεί και άλλο κούρεμα.