Εκατοντάδες χιλιάδες εξαντλημένοι και πεινασμένοι άνθρωποι στη Βορειοανατολική Ινδία εγκαταλείπουν σταδιακά τους καταυλισμούς στους οποίους διέμεναν τις τελευταίες ημέρες και επιστρέφουν στα ακόμη πλημμυρισμένα σπίτια τους, καθώς τα νερά από τις πρόσφατες πλημμύρες άρχισαν να υποχωρούν.

Η σφοδρότητα των φετινών μουσώνων προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας δεκαετίας στο κρατίδιο Ασαμ, με αποτέλεσμα σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι να βρεθούν σε καταφύγια που στήθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια, 95 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 14 να αγνοούνται. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια, ενώ εκατοντάδες είναι οι στρατιώτες που προσπαθούν να παράσχουν στους πληγέντες τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Καθώς όμως υποχωρούν τα νερά, οι τοπικοί αξιωματούχοι στο Γκαουάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου Ασαμ η οποία υπέστη τις περισσότερες καταστροφές, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα: οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο και χιλιάδων ζώων, τα πτώματα των οποίων, αν δεν απομακρυνθούν και θαφτούν έγκαιρα, ενδέχεται να μετατραπούν σε εστία μετάδοσης ασθενειών.

Γιατροί του Στρατού μοιράζουν χάπια κατά της ελονοσίας και απολυμαντικά με σκοπό τη διατήρηση της υγιεινής. Εκτεταμένες είναι και οι καταστροφές που υπέστησαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Η επικεφαλής του κυρίαρχου στο ινδικό Κοινοβούλιο Κόμματος του Κογκρέσου, η Σόνια Γκάντι, και ο Πρωθυπουργός της χώρας Μανμοχάν Σινγκ, αφού πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, ανακοίνωσαν την παροχή βοήθειας ύψους 5 δισ. ρουπιών (περίπου 70 εκατ. ευρώ).

Υδάτινος κόσμος

Το κρατίδιο Ασαμ με πληθυσμό 26 εκατομμύρια ανθρώπους πλήττεται από τις πλημμύρες που προκαλούν οι μουσώνες, σε ετήσια βάση, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Βραχμαπούτρα και των εκατοντάδων παραποτάμων του που το διασχίζουν