Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από το κτίριο όπου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο νέος νόμος, τον οποίο ετοίμασε το κόμμα του Γιανούκοβιτς, υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο χθές, χωρίς συζήτηση επί των τροπολογιών.

Αυτό οδήγησε τον πρόεδρο της Βουλής, Βολοντιμίρ Λίτβιν, να παραιτηθεί. Την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Μίκολα Τομένκο.

Το γραφείο του Γιανούκοβιτς εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων για να συζητήσει το θέμα.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν κανονικά τον Οκτώβριο.

Ο νόμος αναγνωρίζει τα ρώσικα, μητρική γλώσσα πολλών ανθρώπων στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, ως «τοπική γλώσσα», ανάγαγοντάς την και αυτήν σε επίσημη.

Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ρώσικα, εάν τουλάχιστον το 10% του τοπικού πληθυσμού χρησιμοποιούν ως μητρική γλώσσα τη ρωσική.

Πολλοί φοβούνται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και θα οδηγήσει το Κίεβο στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος όταν υπογραφεί από τον Ουκρανό πρόεδρο.