Η γαλλική Αστυνομία πραγματοποίησε χθες αιφνιδιαστική έρευνα στην κατοικία και στα γραφεία του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με κατηγορίες για παράνομες προεκλογικές χρηματοδοτήσεις του ιδίου και του κόμματός του από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, την κληρονόμο της L’Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η Αστυνομία ερεύνησε την έπαυλη που μισθώνει η Κάρλα Μπρούνι στο συγκρότημα της Βιλά Μονμορανσί, στο 16ο Διαμέρισμα του Παρισιού, όπου ζει με τον Σαρκοζί αφότου παντρεύτηκαν το 2008. Αστυνομικοί ερεύνησαν επίσης τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας στην οποία ο Σαρκοζί είναι συνεταίρος και το γραφείο στο οποίο μετακόμισε αφού έχασε στις προεδρικές εκλογές τον Μάιο από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Στο Κεμπέκ. Το ζεύγος Σαρκοζί δεν ήταν παρόν, καθώς τη Δευτέρα αναχώρησε για διακοπές στο Κεμπέκ. Ως πρόεδρος ο Σαρκοζί προστατευόταν από δικαστική ασυλία, η οποία έληξε στις 16 Ιουνίου.

Οι δικαστές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί έλαβε παράνομη χρηματοδότηση 800.000 ευρώ και αν χρήματα από ελβετικούς λογαριασμούς δόθηκαν παρανόμως στον τότε ταμία της προεδρικής εκστρατείας του Σαρκοζί, τον Ερίκ Βερτ, ή στον ίδιο τον Σαρκοζί.