Με περισσότερους από 30 τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει η τρόικα την Κύπρο στο μικροσκόπιο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν μακροοικονομικά, δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα με στόχο να διαπιστώσουν ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζεται η Μεγαλόνησος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Βάσο Σιαρλή, όπως έχει δείξει η εμπειρία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα χρειαστεί να περάσει περίπου ένας μήνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και να υπολογιστεί το ύψος του δανείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει η προσπάθεια να συναφθούν δάνεια με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως είχε επιχειρήσει αρχικά η Λευκωσία.

Στόχος της Κύπρου είναι να υπογραφεί Μνημόνιο βοήθειας μέχρι τα τέλη του μήνα για ποσό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 10 δισ. ευρώ – ποσό αρκετό μεγάλο για τα οικονομικά μεγέθη της Κύπρου.