Τα ρατσιστικά εγκλήματα που συγκλόνισαν πέρυσι τη Γερμανία οδήγησαν χθες τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Χάιντς Φρομ να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για σειρά λαθών που έγιναν στις ανακρίσεις. Η νεοναζιστική οργάνωση Εθνικοσοσιαλιστική Αντίσταση δρούσε ανενόχλητη περισσότερο από μία δεκαετία και κατηγορείται για τις δολοφονίες εννέα μεταναστών και μιας γερμανίδας αστυνομικού.
Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι επτά έγγραφα τα οποία περιείχαν πληροφορίες για τα τρία μέλη της εν λόγω ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης καταστράφηκαν τον Νοέμβριο του 2011, έπειτα από εντολή ενός προϊσταμένου τμήματος, έχει προκαλέσει σάλο στους πολιτικούς κύκλους της χώρας, οι οποίοι κατηγορούν την υπηρεσία για συγκάλυψη στοιχείων. Το «Σπίγκελ» αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον προϊστάμενο να ψάξει τα αρχεία του για τα ονόματα των τρομοκρατών και να ερευνήσει οποιαδήποτε σύνδεσή τους με ακροδεξιές οργανώσεις. Ο ίδιος δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι το έκανε αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα προχώρησε άμεσα στην καταστροφή εγγράφων που αφορούσαν επιχείρηση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών να στρατολογήσουν ακροδεξιούς πληροφοριοδότες. Πηγές του περιοδικού από τον χώρο των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η καταστροφή αρχείων συνδεδεμένων ακόμη και ελάχιστα με οποιαδήποτε ευαίσθητη υπόθεση είναι ακατανόητη.
Ο 63χρονος Φρομ, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος από το 2000, ζήτησε ο ίδιος να βγει σε πρόωρη σύνταξη στο τέλος του μήνα, πράξη η οποία χαρακτηρίστηκε πολιτικά αξιοπρεπής και απαραίτητη από το αντιπολιτευόμενο SPD. Παρά την παραίτησή του, αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας στην επιτροπή της γερμανικής Βουλής η οποία ερευνά τον χειρισμό της υπόθεσης.
Η υπόθεση, η οποία έγινε γνωστή στον Τύπο ως οι «φόνοι των ντονέρ», παρέμεινε ανεξιχνίαστη περισσότερο από μία δεκαετία. Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο ένας τρομοκράτης δολοφόνησε τον άλλο και μετά αυτοκτόνησε. Ο Πυρήνας του Τσβικάου, όπως είναι αλλιώς γνωστή η οργάνωση, θεωρείται υπεύθυνος για τις δολοφονίες οκτώ τούρκων μεταναστών, ενός Ελληνα, μιας γερμανίδας αστυνομικού και για πολλαπλές τραπεζικές και άλλες ληστείες. Εχει χαρακτηριστεί «η μεγαλύτερη ομάδα νεοναζιστών μετά την πτώση του Χίτλερ».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από