Δυσάρεστα νέα επεφύλαξε χθες ο ιταλικός Τύπος σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες: σύμφωνα με την «Corriere della Sera», η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι σχεδιάζει περικοπή 100.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο έως το 2014• από 3,5 εκατ. σήμερα «ο αριθμός των ιταλών δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί φέτος κατά σχεδόν 10.000 ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα ακολουθήσουν άλλες 90.000».

Στην Ιταλία, όπως και στη Γαλλία, οι δημόσιοι υπάλληλοι χαίρουν μονιμότητας. Ετσι, η μείωση των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα αναμένεται να επιτευχθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και με μέτρα συνταξιοδοτήσεων που θα συνοδευτούν από ειδικά μέτρα στήριξης – όπως την καταβολή του 80% του μισθού για δύο χρόνια, μέχρι την κανονική χορήγηση της σύνταξης.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε χθες ο ιταλικός Τύπος, πρόκειται να περικοπεί το 20% των ανωτέρων υπαλλήλων και διευθυντικών στελεχών του δημόσιου τομέα, ενώ όπως διαρρέει από το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους που απασχολούνται μόνο στα υπουργεία ο γενικός στόχος που έχει τεθεί, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, είναι η μείωση κατά περίπου 180.000 άτομα, δηλαδή στο 10%.