Εξελέγη με το σύνθημα «η λιτότητα δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης». Εκανε την ανάπτυξη σημαία και την επέβαλε στην Ανγκελα Μέρκελ. Η γαλλική οικονομική πραγματικότητα όμως πρόλαβε τον Φρανσουά Ολάντ με τη μορφή της έκθεσης που παρέδωσε χθες στον Πρωθυπουργό του, κατόπιν δικού του αιτήματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι αριθμοί είναι άτεγκτοι και η λιτότητα, ακόμη και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αναπόφευκτες.

Για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να ετοιμάζονται ωστόσο και οι Ιταλοί αφού σύμφωνα με την «Corriere della Sera» ο Μάριο Μόντι σχεδιάζει να τους μειώσει κατά 100.000 μέχρι το 2014.

Η ώρα της λιτότητας ήρθε και για τον Σοσιαλιστή Ολάντ και για τον τεχνοκράτη Μόντι.

Αν, λοιπόν, ο γάλλος Πρόεδρος θέλει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να μειώσει εφέτος στο 4,4% του ΑΕΠ (από 5,2% το 2011) το έλλειμμα, η Γαλλία πρέπει να κλείσει μια μαύρη τρύπα 6-10 δισ. ευρώ. Το ποσό όμως αυτό ωχριά μπροστά στα 33 δισ. ευρώ που πρέπει να εξασφαλίσει το 2013 για να μειώσει το έλλειμμα στο 3%. Αν προστεθούν μάλιστα και τα 5 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθούν ως επιστροφές φόρων σε ξένα αμοιβαία κεφάλαια, βάσει πρόσφατης ευρωπαϊκής εντολής, η απαιτούμενη προσαρμογή για το 2013 φθάνει στο 4% των δημοσίων δαπανών.

Μια προσπάθεια «άνευ προηγουμένου»• μια «κρίσιμη χρονιά»• μια «πολύ δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση»: ο (Σοσιαλιστής) πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ντιντιέ Μιγκό δεν έκανε καμία προσπάθεια χθες να εξωραΐσει ούτε την οικονομική κατάσταση ούτε τις θυσίες που πρέπει να γίνουν σε μια Γαλλία με παραδοσιακά μικρές ανοχές. «Η χώρα βρίσκεται στη ζώνη κινδύνου. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας κρίσης χρέους… », προειδοποίησε.

Η 250σέλιδη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μια φωτογραφική απεικόνιση των δημοσιονομικών της Γαλλίας στις 31 Μαΐου, παραδόθηκε επισήμως χθες, ήταν όμως ήδη γνωστή στην κυβέρνηση εδώ και ένα δεκαήμερο. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τον προϋπολογισμό του 2012, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές: ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός που θα συζητήσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη βαρυσήμαντη προγραμματική ομιλία του Πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, προβλέπει την εισροή περίπου 7,5 δισ. ευρώ από αυξήσεις φόρων κατά κύριο λόγο στους έχοντες και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ομως όλα είναι ανοιχτά.

ΤΟ 90% ΤΟΥ ΑΕΠ! Με το χρέος να ξεπερνά εφέτος στη Γαλλία το 90% του ΑΕΠ και τις δημόσιες δαπάνες να αγγίζουν το 56% του ΑΕΠ (για τη Δύση το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό έπειτα από εκείνο της Δανίας), η εισήγηση του Μιγκό συνοψίζεται από τη «Liberation» στην εξής φράση: «Αφαιρέστε το λίπος από το μαμούθ». Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά να μην υπερβαίνουν οι αυξήσεις των δημόσιων δαπανών τον πληθωρισμό – ενώ ο Ολάντ μιλούσε για αύξηση κατά 1,1% πλέον του πληθωρισμού. Ο γάλλος Πρόεδρος έχει επίσης δεσμευτεί για σταθεροποίηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων – σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο να παγώσουν μισθοί και προαγωγές. Οι ελεγκτές εισηγούνται επιπλέον κατάργηση πάσης φύσεως φορολογικών προνομίων, χωρίς να αποκλείουν προσωρινή τουλάχιστον αύξηση του ΦΠΑ και της Γενικευμένης Κοινωνικής Εισφοράς (CSG). Εκτιμούν ότι η επίτευξη των στόχων είναι «εφικτή» και παρουσιάζουν το 2013 ως την επώδυνη ανηφόρα που πρέπει να διανυθεί πριν από το πλάτωμα. Παραμένει εντούτοις στον ορίζοντα ο στόχος της εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών το 2017.