«Η καθηγήτρια Μπουσρά θέλει λύση στο Κουρδικό κι εμείς θέλουμε εκείνη», ήταν το σύνθημα των υποστηρικτών της Μπουσρά Ερσανλί έξω από το δικαστήριο χθες στην πρώτη ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης KCK, της οργάνωσης των Κούρδων στις πόλεις. Κλήθηκαν 205 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 140 είναι υπό κράτηση.

Στη χθεσινή διαδικασία δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα καθώς ο δικαστής απέρριψε όλα τα αιτήματα της υπεράσπισης, ενώ προκλήθηκε ένταση όταν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι απαντούσαν στη μητρική τους γλώσσα, τα κουρδικά, κατά τη διαδικασία ελέγχου της ταυτότητάς τους. «Εδώ δεν είναι δίκη των Κούρδων ή του (φιλοκουρδικού κόμματος) BDP, αλλά δίκη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», απάντησε ο δικαστής στο αίτημα για υπεράσπιση στη μητρική γλώσσα.

Οι 205 ύποπτοι κατηγορούνται για σχέσεις με την Ενωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) την οποία οι τουρκικές Αρχές θεωρούν συνέχεια του PKK στις πόλεις. Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με ανάγνωση του κατηγορητηρίου, το οποίο αποτελείται από 2.400 σελίδες.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η εξακρίβωση της ταυτότητας της Μπουσρά Ερσανλί, η οποία είναι υπό κράτηση εδώ και οκτώ μήνες. Στα ερωτήματα του δικαστή η Μπουσρά Ερσανλί απάντησε «ακαδημαϊκός» και ότι παίρνει 3.000 τουρκικές λίρες μισθό. Η επόμενη ερώτηση ήταν: «Ανάγνωση και γραφή γνωρίζετε;». Η Μπουσρά Ερσανλί δίστασε λίγο ακούγοντας το ερώτημα και τελικά δεν απάντησε! Οι συνάδελφοι και οι φοιτητές της διαμαρτύρονται από την πρώτη ημέρα της σύλληψής της υποστηρίζοντας ότι η Ερσανλί δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία. Συμμετείχε στην επιτροπή διαλόγου του BDP για τροποποίηση του Συντάγματος, όπως είχε ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, και τώρα κινδυνεύει με 10 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.