Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι βασικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός πληρέστερου σχεδίου το οποίο θα ενσωματώνει τις δεσμεύσεις της χώρας σε συνδυασμό με μέτρα για την ανάπτυξη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στη χώρα, υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα των μέτρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.

Στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που λιμνάζουν, οι αποκρατικοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης.

«Έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη να εφαρμόσουμε επιπρόσθετες πολιτικές για να αντιστρέψουμε την αυξανόμενη ανεργία, να συγκρατήσουμε την ύφεση και να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει» σημείωσε.

Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η μείωση των αμυντικών δαπανών και η καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών στους ιδιώτες υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη αξιοποίησης στο έπακρον των διαμορφούμενων τάσεων και επισήμανε ότι με αισιοδοξία και σχέδιο μπορούμεν να ξεπεράσουμε τη δύσκολη φάση που διανύουμε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση της οικονομίας σήμερα, επισημαίνοντας ότι οι αποκλίσεις των βασικών δεικτών είναι πολύ σημαντικές, ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου στρατηγικής που θα αλλάξει την πορεία της χώρας με ελάχιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και κουλτούρα εθνικής συνεννόησης είναι απαραίτητη.