«Υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο» απάντησε ο κ. Ράιχεναμπαχ, ερωτηθείς για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, ο Χορστ Ράιχενμπαχ είπε ότι ««προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Ράιχενμπαχ, δεν είναι αρμοδιότητα της «Ομάδας Δράσης» η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα «εποικοδομητική», καθώς συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν, επίσης, λόγο για εποικοδομητική συνάντηση.

Σε αυτή, ανέφεραν, τέθηκαν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, κυρίως στο θέμα του μηχανισμού συλλογής εσόδων και της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Μάλιστα για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας, σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με την Ομάδα Δράσης, αλλά δεν έχει προχωρήσει, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση.

Παραλλήλως τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά της Task Force για τον έλεγχο των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων που στέλνουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Στη συνάντηση συμμετείχε ομάδα συνεργατών του κ. Ράιχενμπαχ και η επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Ζωρζέττα Λάλη.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για ζητήματα φορολογίας Γιώργος Μαυραγάνης.

Δημοσιονομική εξυγίανση

Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε στη δημοσιονομική εξυγίανση και τόνισε πως η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο.

Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου. Ο ίδιος είπε πως πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.

Για τη διοικητική μεταρρύθμιση τόνισε πως ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές με στόχο τη ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%.

Ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε στην ανάγκη για απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ώστε να υιοθετηθούν βέλτιστές πρακτικές, ενώ είπε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σε κλάδους όπως αυτός της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.

Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να μειωθούν οι διοικητικές διαδικασίες και τα προσκόμματα στα τελωνεία, τομέας στον οποίο η Ελλάδα θα βοηθηθεί από ολλανδούς τεχνοκράτες.

Προτεραιότητα η αποκατάσταση της χρηματοδότησης

Σοβαρά προσκόμματα συνεχίζει να βάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην εκταμίευση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων οδικών έργων, αναγκάζοντας τη κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή της task force του Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Αυτό έγινε γνωστό μετά τη δίωρη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη με τον κ. Ράιχενμπαχ όπου συζητήθηκαν θέματα επίσης η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η πρόοδος του ΕΣΠΑ και η βοήθεια σε τεχνικά θέματα στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων.

Το μεγαλύτερο ωστόσο «αγκάθι» φαίνεται ότι παραμένει η εμπλοκή με την ΕΤΕπ, θέμα για το οποίο η Task Force θα μας παράσχει βοήθεια ώστε να ξεπεραστεί, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης. Εξάλλου ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας, όπως εξηγούν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο τέλος Ιουλίου λήγει η θητεία του αντιπροέδρου της Πλούταρχου Σακελάρη- έχει παίξει καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προς την Ελλάδα- γι’ αυτό και στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι η διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ να κλείσει το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα.