«Δεν έχουμε άλλο χρόνο, απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες», επισήμανε χθες για τις αποκρατικοποιήσεις ο επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί. Από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι 6 είναι οι πιο προχωρημένες αποκρατικοποιήσεις, αυτές των Λαχείων, της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ καθώς και των ακινήτων, δηλαδή του IBC, της Κασσιώπης, του Ελληνικού και της Αφάντου, ενώ σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται άλλες 8: το sale and lease back για τα 28 ακίνητα του Δημοσίου, η ΕΥΑΘ, η Εγνατία, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΠΑΠ, η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΔΙΕ.

«Με γνώμονα όχι μόνο το τίμημα αλλά και τη διεθνή στρατηγική της χώρας στον τομέα των αγωγών και των διασυνδέσεων, θα πρέπει να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας», δηλαδή σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, και ΔΕΣΦΑ, ανέφερε από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου. «Ο ανάδοχος πρέπει να εξυπηρετεί τη διεθνή στρατηγική της χώρας και το business plan να απαντά στους στόχους που έχουν τεθεί», συμπλήρωσε. Στην ουσία αυτό που ο κ. Παπαγεωργίου εννοεί στο θέμα για παράδειγμα της ΔΕΠΑ, είναι η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή να συμβαδίζει με τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για τους αγωγούς ελληνικού ενδιαφέροντος όπως ο ελληνο-τουρκο-ιταλικός. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί οδηγό της για τις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια το ιταλικό μοντέλο. Τόσο η Enel (η ιταλική ΔΕΗ) όσο και η Eni (η ιταλική ΔΕΠΑ) όταν ιδιωτικοποιήθηκαν, αξιοποίησαν τα έσοδα από την ιδιωτικοποίησή τους για να εισέλθουν σε ξένες αγορές και να γίνουν παίκτες διεθνούς βεληνεκούς.

Στο μέτωπο των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κ. Παπαγεωργίου απέρριψε το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος. «Δεν υπάρχει σκέψη για αυξήσεις, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να γίνει για τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα προέλθει μετά από μελέτη και πρόταση της ΔΕΗ, κάτι που δεν έχει συμβεί».

Επισήμανε επίσης ότι «η λύση δεν είναι πάντα η αύξηση των τιμολογίων. Υπάρχουν και άλλες λύσεις οι οποίες μελετώνται αυτή τη στιγμή, εξετάζονται διάφορες παραλλαγές ώστε να είναι η ομαλότερη λύση για να λειτουργήσει η αγορά σε αυτή τη φάση».